ΕΛΙΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συγκομιδή ελιών...

Ο καλύτερος τρόπος για να βιώσουν τα παιδιά το λιομάζωμα είναι να πάνε σε ένα λιοστάσι και να το ζήσουν στην πραγματικότητα... Επειδή όπως αυτό δεν ήταν εφικτό στη δική μας περίπτωση, αφού είχαμε μιλήσει για το λιομάζωμα και τον τρόπο παραγωγής λαδιού, έφερα στο νηπιαγωγείο κλάρες ελιών (λαδοελιές & καλαμών), γεμάτες με καρπούς! Εάν δεν έχετε εσείς τη δυνατότητα να φέρετε ζητείστε από κάποιο γονέα, που έχει λιοστάσι να σας φέρει (οι γονείς είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του έργου μας, μην το ξεχνάτε!).

Στρώσαμε τα πανιά μας (φόδρες και παλιά παπλώματα). Αρχίσαμε από τις λαδοελιές. Στηρίξαμε τις κλάρες σε καρεκλάκια και φτιάξαμε τα δικά μας φανταστικά ελαιόδεντρα... (εάν έχετε μικρούς καλόγερους μπορείτε να δέσετε γύρω τους τις κλάρες και να φτιάξετε πολύ όμορφες μικρές ελιές). Ακόμα όμως και με τα καρεκλάκια ενθουσιάστηκαν οι μικροί μου αγρότες! Για λούρους χρησιμοποιήσαμε ξυλάκια από τύμπανα.

Αφού δεν έμεινε ούτε μια ελιά στις κλάρες, μαζέψαμε τα πανιά μας με μεγάλη προσοχή για να μην πατήσουμε τις ελιές μας!

Πριν "τσουβαλιάσουμε" τους καρπούς τους καθαρίσαμε από τα κλαράκια και τα φύλλα. Πιστέψτε με πιο καθαρές ελιές σε ελαιοτριβείο δεν έχουν φτάσει!!!

Στη συνέχεια ξαναστρώσαμε τα πανιά μας και ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τις καλαμών ελιές (τις ελιές που δε θα γίνουν λαδάκι, αλλά θα μπουν στη σαλάτα μας στρογγυλές, μεγάλες και πεντανόστιμες!). Εδώ η δουλειά ήταν πιο κοπιαστική καθώς οι ελιές αυτές δε χτυπιούνται με λούρους αλλά τις βγάζουμε μια μια από τα κλαριά με τα χέρια μας! 

Τις μαζέψαμε και αυτές... Αφού τελειώσαμε υποσχέθηκα στα παιδιά ότι θα πάω τις ελιές που μαζέψαμε στο ελαιοτριβείο και θα τους φέρω σε μπουκαλάκια το λαδάκι τους. Όσο για τις καλαμών μια τεράστια σαλάτα ήρθε λίγες μέρες μετά στο σχολείο με πεντανόστιμες ελιές επάνω της! Και του χρόνου!

Όσο κράτησε η συγκομιδή τραγουδούσαμε μικρά ποιηματάκια και τραγουδάκια που είχαμε μάθει από το υπέροχο παραμύθι/βιβλίο  " Μελίτσα μια μικρή ελίτσα":

Τα χεράκια μου ψηλά. ελιές μαζεύω απ΄τα κλαδιά.

Τα χεράκια χαμηλά, δίχτυα στρώνω και πανιά.

Τρέχω και πηδώ και μαζεύω όσες βρω.

Τα τσουβάλια να γεμίσω, ούτε μία δε θ' αφήσω!