ΓΩΝΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Σχολικό Έτος 2014-2015
 
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ήρθε ένας από τους μαθητές του νηπιαγωγείου στο σχολείο, έχοντας ένα έγκαυμα στην αριστερά πλευρά του προσώπου του. Το συγκεκριμένο παιδί είναι ένα παιδί ιδιαίτερα ομιλητικό και με ωραίο λόγο, περιγραφικό και κοινωνικό και το αποτέλσμα ήταν να γίνει το ατύχημα του η αφορμή να ασχοληθούμε με νοσοκομεία, γιατρούς, αλοιφές και φάρμακα καθώς μας περιέγραφε κάθε φορά που πήγαινε στο γιατρό και στο νοσοκομείο ό,τι είχε βιώσει και δει. Μας έλεγε λεπτομέρειες για την περιποίηση του τραύματος του και μας έδινε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να μην το μολύνουμε...
 
Το ενδιαφέρον των παιδιών για το περιστατικό και η διαρκής συζήτηση γύρω από το θέμα οδήγησε στην επιθυμία δημιουργίας μιας σχετικής γωνιάς.
 
Αφού προβήκαμε στο γνωστό καταιγισμό ιδεών (brainstorming) καταγράφοντας τι ξέρουμε και τι θέλουμε να μάθουμε/κάνουμε αρχίσαμε να στήνουμε τη γωνιά του ιατρείου/νοσοκομείου...

Πριν σας παρουσιάσω τις δραστηριότητες που κάναμε και το υλικό που χρησιμοποιήσαμε δείτε την τελική μορφή  που πήρε το Ιατρείο μας.... 

Επειδή ο χώρος της συγκεκριμένης τάξης είναι περιορισμένος έπρεπε η γωνιά "να ανοίγει και να κλείνει". Έτσι τοποθετήσαμε το υλικό μας στο πίσω μέρος μιας βιβλιοθήκης. Όταν η γωνιά δεν ήταν ανοιχτή, η βιβλιοθήκη μαζευόταν (είναι τύπου φυσαρμόνικας), τα παγκάκια και τα καρεκλάκια πήγαιναν στη γωνιά της παρεούλας και έτσι είχαμε όλο το χώρο πάλι για ψυχοκινητικές δραστηριότητες!

(κλικάρετε την εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση)

 

Ο ιατρικός μας εξοπλισμός: άδεια χάρινα κουτιά από φάρμακα, ενέσεις (χωρίς φυσικά τη βελόνα), άδειες συσκευασίες παιδικών εισπεόμενων φαρμάκων, άδεια πλαστικά μπουκάλια αντιβιώσεων, άδεια μπουκάλια οινοπνεύματος, πλαστικά μπουκάλια από υγρό φακών, βαμβάκι κ.τ.λ Πολλά από αυτά τα είχα ήδη (τα μαζεύω από τα παιδιά μου στο σπίτι...), αλλά φυσικά έφεραν και τα παιδιά του σχολείου ό,τι σχετικό είχαν!

Οι γιατροί φορούσαν τις άσπρες φόδρες που είχαμε στο σχολείο για τους αγγέλους από τα Χριστουγεννιάτικα θεατρικά...
Βρήκαμε και σε ένα ντουλάπι του σχολείου χειρουργικές ποδιές και μάσκες και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος!

Τα κουτιά των φαρμάκων τα τοποθετήσαμε σε ένα τρόλεϊ φρούτων...

 

 


Μερικές από τις δραστηριότητές μας...


Καρτελάκια ονομάτων γιατρών

Τα παιδιά-γιατροί φορούσαν τις άσπρες φόδρες των ιατρών ή τις στολές των χειρούργων και κρεμούσαν στο λαιμό τους ένα καρτελάκι που έγραφε το όνομά τους, για να το βλέπουν οι ασθενείς.
Τα παιδιά έγραψαν τα καρτελάκια τους, τα έκοψαν, τα πλαστικοποιήσαμε, κάναμε μια τρύπα με το διακορευτή και τα κρεμάσαμε από σχοινάκια.
 
Το καρτελάκι των αγοριών
 
Το καρτελάκι των κοριτσιών
 
Στην παρακάτω εικόνα τα ονόματα των παιδιών είναι σβησμένα, αλλά μπορείτε να καταλάβετε το τελικό αποτέλεσμα...
 
Κατεβάστε τα αρχεία που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 
τα καρτελάκια των γιατρών.
 

Τα εσωτερικά μας όργανα

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις δραστηριότητες που κάναμε 

για να μάθουμε τα βασικά εσωτερικά μας όργανα

Διαβάστε και τα υπέροχα ποιήματα που επεξεργαστήκαμε 

για τα βασικά εσωτερικά μας όργανα!


Ο κύριος Κοκαλάκης

Δείτε το ΕΔΩ.

Παλαμάκια χτυπώ, συλλαβές μετρώ!

Παλαμάκια χτυπώ, συλλαβές μετρώ και τα μέρη του σώματος στο σωστό αριθμό τοποθετώ (1-5)
Δείτε το ΕΔΩ.

Κάνε ό,τι και οι φιγούρες!

Τα μικρά ξετρελαίνονται!
Δείτε το ΕΔΩ.