ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ζητείστε υλικό!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - Ε.Ε.Α.Α.

Βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την Ανακύκλωση.

Στείλτε e-mail στην εταιρεία (υπάρχει σχετική φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα), αναφέρετε ότι επεξεργάζεστε στο σχολείο σας σχέδιο εργασίας για την Ανακύκλωση και ζητήστε να σας στείλουν ενημερωτικά φυλλάδια ή άλλο υλικό για τα παιδιά του σχολείου σας. Στο νηπιαγωγείο μας την τελευταία φορά μας έστειλαν τσάντες ανακύκλωσης, μαγνητάκια, σβηστήρες με τυπωμένο ένα σύνθημα για την Ανακύκλωση, φυλλάδια και ενημερωτικά CD ROM.

 

ΑΦΗΣ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΛΩΝ

Βρείτε πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών.

Κάνετε αίτηση για δωρεάν αποστολή κάδου ανακύκλωσης μπαταριών.

 

Λάθη στην ανακύκλωση

Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται, αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σπασμένα γυαλιά: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού: Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Οταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και με τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες: Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση. Δεν τις πετάμε στους μπλε κάδους.

Κομματάκια χαρτί: Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι πολύ μικρά. Σχισμένες σελίδες, εισιτήρια, αποδείξεις και άλλα χαρτάκια δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία της διαλογής πιο χρονοβόρα.

Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί: Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.

Αφρολέξ και φελιζόλ: Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

Συσκευασίες τοξικών υλικών: Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια: Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.

Γενικά για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με λίγα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και το χαρτί της σοκολάτας που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

Σφιχτοδεμένες σακούλες: Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα ανακυκλώσιμα υλικά χύμα. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Έτσι, αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε πάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

Ογκώδη αντικείμενα: Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε μπλε κάδους γεμάτους με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συμβαίνει όταν οι μπλε κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Τα μεγάλα χαρτοκούτια πρέπει να μπαίνουν μέσα στους μπλε κάδους τσακισμένα όπως και τα πλαστικά μπουκάλια. Πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατό γίνεται τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Με λίγα λόγια...πριν ανακυκλώσουμε

Φροντίζουμε οι συσκευασίες να είναι άδειες από υπολείμματα τροφών και υγρά.

Τσακίζουμε τα χαρτοκούτια & συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια.

Ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες. 

Διαχωρίζουμε το χαρτί από το πλαστικό και το γυαλί (π.χ. η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά και τα αλλαντικά στο super market αποτελείται από χαρτί & ζελατίνη, υλικά που ανακυκλώνονται. Τα διαχωρίζουμε πριν τα ανακυκλώσουμε.)

Δεν πετάμε σπασμένα τζάμια..

Στην Ελλάδα το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται προς το παρόν. Το ίδιο και τα CD και DVD (ανακυκλώνονται φυσικά οι θήκες τους).

Ξεβιδώνουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια.

Προσοχή στα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης. Ανακυκλώνονται αλλά όχι στους μπλέ κάδους: μπαταρίες, λάμπες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λάδια, οργανικά υπολείμματα τροφών (κομποστοποίηση).

 

Γιατί να κάνω ανακύκλωση;

Με την Ανακύκλωση : 

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.
  • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.
  • Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
  • Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας.
  • Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.
 

Για περισσότερες πληροφορίες...

in.gr  Φάκελος-Ανακύκλωση τώρα!

Ανακύκλωση συσκευών α.ε.

Χρησιμοποιημένο λάδι


 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά!