ΧΡΩΜΑΤΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η αρχαία θεά Ίριδα ήταν αγγελιοφόρος των θεών, κυρίως του Δία. Η Ίριδα έμοιαζε με τους δικούς μας ταχυδρόμους, μόνο που αντί για σάκο κρατούσε κηρύκειο, αντί για παπούτσια είχε χρυσά φτερωτά σανδάλια και  φορούσε κοντό χιτώνα.

Μετέφερε μηνύματα είτε σε άλλους θεούς, είτε σε ανθρώπους. Επίσης της ανέθεταν να μεσολαβεί ανάμεσα στους θεούς κάθε φορά που προέκυπτε κάποιο πρόβλημα. Βασικό της καθήκον ήταν να συμβάλλει στην απονομή δικαιοσύνης, κάθε φορά που ξεσπούσαν καβγάδες ή αντιζηλίες στον Όλυμπο, ή ακόμη σε περίπτωση που κάποιος θεός έλεγε ψέματα.

Το όνομα της Ίριδας σήμερα χρησιμοποιείται με διάφορες σημασίες. Έτσι ονομάζουμε ίριδα το τμήμα του ματιού μας που είναι έγχρωμο. Ακόμη, υπάρχει ένα φυτό που ονομάζεται ίριδα. Κυρίως όμως σημαίνει ουράνιο τόξο. Η Ίριδα λοιπόν ταυτίζεται με το ουράνιο τόξο στη σκέψη των ανθρώπων. Σ’ αυτήν ακριβώς την ταύτιση οφείλεται και η άποψη ότι η μικρή φτερωτή θεά, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών στη γη, χρησιμοποιούσε στα ατελείωτα και δύσκολα ταξίδια της το φωτεινό και πολύχρωμο δρόμο του ουράνιου τόξου, που ένωνε τον ουρανό με τη γη.

Μία άλλη θεωρία επισημαίνει πως η  Ίριδα κατάγεται από νεροοικογένεια (μητέρα της ήταν η Ωκεανίς Ηλέκτρα). Πρόκειται δηλαδή για θεότητα υδατικής καταγωγής. Κάθε φορά λοιπόν που αναδύονταν στην επιφάνεια του νερού, στα ρούχα της καθρεφτίζονταν τα επτά χρώματα που υπήρχαν στη φύση. Και η ιδιότητα αυτή της Ίριδας την ταυτίζει  τελικά και με το ουράνιο τόξο που είναι ένα φαινόμενο που οφείλει την εμφάνιση του στις σταγόνες της βροχής.
 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΙΡΙΔΑΣ:

     

 

COLORING PAGES:

    

 

ΙΡΙΔΑ ΜΑΤΙΟΥ - ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΙΡΙΔΑ:

     

 

Κλικάρετε το πλήκτρο που ακολουθεί για να 

κατεβάσετε τις παραπάνω εικόνες:

  


Ζωγράφισε τη θεά Ίριδα όπως τη φαντάζεσαι


ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - Η θεά Ίριδα και το ουράνιο τόξο

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη θεά Ίριδα πάνω στο ουράνιο τόξο... Επειδή στη μυθολογία η Ίριδα χρησιμοποιούσε στα  ταξίδια της το φωτεινό και πολύχρωμο δρόμο του ουράνιου τόξου, που ένωνε τον ουρανό με τη γη, τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει το ουράνιο τόξο να ακουμπά και στον ουρανό και στη γη!

 

Γλώσσα - Μαθαίνω το γράμμα Ι, ι (όπως Ίριδα)

Το γράμμα Ι ι - όπως λέμε Ίριδα

 


Περισσότερες πληροφορίες...

Περισσότερες πληροφορίες για τη Θεά Ίριδα διαβάστε εδώ.


 

 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά!