ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΧΡΩΜΑΤΑ

"'Ελμερ, ο παρδαλός ελέφαντας"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: David Mckee (Ντέιβιντ Μακ κι)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 

Σε μια αγέλη ελεφάντων όλοι είναι διαφορετικοί. Άλλος είναι νέος και άλλος γέρος. Άλλος είναι γεροδεμένος και άλλος αδύνατος. Άλλος πιο ψηλός και άλλος πιο χοντρός. Όλοι είναι διαφορετικοί μα έχουν το ίδιο γκρι χρώμα.

Εκτός από έναν...τον Έλμερ! Ο Έλμερ δεν είναι γκρί, είναι πολύχρωμος! Είναι ένας πολύχρωμος ελέφαντας που κάνει με τα αστεία του και τα παιχνίδια του τους άλλους χαρούμενους.

Ένα βράδυ όμως σκεφτόταν ότι βαρέθηκε να είναι διαφορετικός στο χρώμα από τους υπόλοιπους ελέφαντες. Έτσι βρήκε ένα θάμνο με γκρι βατόμουρα, βάφτηκε και απέκτησε ελεφαντένιο χρώμα! Κανείς δεν τον αναγνώρισε όταν επέστρεψε πίσω στο κοπάδι. Ήταν ίδιος με τους άλλους! 

Όμως... κάτι ήταν διαφορετικό... Ήταν όλοι ήσυχοι και ο Έλμερ ήθελε να γελάσει! Βλέπετε η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν ήταν το χρώμα του αλλά η προσωπικότητά του. Ήταν αυτός που χάριζε απλόχερα στους άλλους το γέλιο!

Χρώμα, ύψος, βάρος... η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι τόσο σημαντική, όσο οι προθέσεις και η προσφορά του κάθε ελέφαντα, του κάθε ανθρώπου. Ο Έλμερ άρχισε να κάνει αστεία, να ξεσηκώνει τους άλλους και όλοι τον αναγνώρισαν και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Καθώς γελούσαν ξέσπασε βροχή και ο Έλμερ ξεπλύθηκε.

Από τότε μια φορά το χρόνο όλοι οι ελέφαντες βαφόντουσαν πολύχρωμοι και ο Έλμερ γκρι!

 

Σημείωση:

Ο Έλμερ εκτός από το ότι είναι ένα ελέφαντας γεμάτος υπέροχα χρώματα, που ξετρελαίνει τα παιδιά, είναι και ένα ιδανικό βιβλίο για να προσεγγίσετε και το θέμα της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Μιλήστε με τα παιδιά για τη διαφορετικότητα και το φόβο της απόρριψης. Μέσα από τον Έλμερ στοχεύουμε να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να κρατήσουμε τη διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας... Όταν οι μοναδικότητες ενώνονται, κερδίζει το σύνολο, κερδίζει η ομάδα!

Και είναι πολύ σημαντικό ότι ο Έλμερ είναι αποδεκτός στο σύνολο, για αυτό που πραγματικά είναι... Δε χρειάστηκε να αλλάξει τίποτε στον εαυτό του για να γίνει αρεστός, δε χρειάστηκε να κάνει κανένα κατόρθωμα για να τον προσέξουν & να τον αγαπήσουν τα άλλα ελεφαντάκια! Το "διαφορετικό" εντάσσεται στην ομάδα με φυσικό, απλό & όμορφο τρόπο, χωρίς προβλήματα και εντάσεις!


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ LINKS:

Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο : Ο Έλμερ και τα χρώματα

Παραμυθητής, Παιδική & Νεανική Λογοτεχνία

Φτιάξτε τον Έλμερ με ένα πλαστικό μπουκάλι απορρυπαντικού.

Μικροί καλλιτέχνες εν δράσει

Μοναδικές δημιουργίες από τους μικρούς καλλιτέχνες εν δράσει, μοναδικοί παρδαλοί ελέφαντες!

Η Μικρή Ελένη κάθεται και ...λέει

Η Ελένη κλείνει την ανάρτησή της για τη διαφορετικότητα στον κόσμο με μια κατασκευή τρισδιάστατου Έλμερ.

Διπλός ελέφαντας για δημιουργία κάρτας

Εκτυπώστε τον σε σκληρό χαρτονάκι Α4, ζωγραφίστε τον , κόψτε τον & έτοιμος!

Σκίτσο του Έλμερ

Ασπρόμαυρο σκίτσο του θρυλικού ελέφαντα, για να δημιουργήσουν τα παιδιά τους δικούς τους μοναδικούς Έλμερ!