ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σχολικό Έτος 2018-2019
2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου

Κάθε χρόνο πριν το Πάσχα στο νηπιαγωγείο διαβάζουμε το παραμύθι "Τα λουλούδια της ελπίδας" και σκέφτομαι κάποιες υπέροχες αναρτήσεις, που έχει κάνει στο blog της η αξιόλογη, αγαπημένη μου συνάδελφος Αριάδνη Ευαγγελοπούλου για τα λουλούδια του Πάσχα.

Φέτος όταν διαβάσαμε το παραμύθι "Τα λουλούδια της ελπίδας", το οποίο συνδέει την παπαρούνα με τη Σταύρωση του Χριστού άρχισαν να καταφτάνουν στο σχολειό μας παπαρούνες!!! Αλλά μαζί με αυτές ήρθαν και κλωνάρια πασχαλιάς και κάποια κρινάκια... Και έτσι η αφορμή δόθηκε αβίαστα, για να ανθίσουν στην τάξη μας φέτος ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!!! Παπαρούνα, Πασχαλιά, Κρινάκι...


ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ: ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Από το βιβλίο "Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα", διαβάσαμε την ιστορία "Τα λουλούδια της ελπίδας", της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη.


Στην ιστορία περιγράφεται η σκηνή, που ο Χριστός με κόπο κουβαλάει το Σταυρό Του ανεβαίνοντας το δρόμο προς τον Γολγοθά. Τον κοροϊδεύουν, τον χλευάζουν, τον περιγελούν. Αλλά Εκείνος προχωρά... Κάποια στιγμή μέσα από το πλήθος βγαίνει κάποιος και του βάζει στο κεφάλι ένα στεφάνι γεμάτο αγκάθια... Σταγόνες αίματος αρχίζουν να κυλούν από το μέτωπό Του και να πέφτουν στο χώμα... Αλλά κάθε φορά, που έπεφτε μια σταγόνα αίματος στο χώμα, ένα κατακόκκινο λουλουδάκι φύτρωνε, ίδιο στο χρώμα με το αίμα του Χριστού. Τα πέταλά του ήταν τρυφερά σαν την καρδιά και την ψυχή του Θεανθρώπου και μόλις ο Χριστός αντίκρυσε το κατακόκκινο τρυφερό λουλούδι, ευχήθηκε να ήταν ο κόσμος τόσο τρυφερός και καλός σαν τις παπαρούνες, που φύτρωναν στο διάβα του.... Και η ιστορία συνεχίζεται περνώντας μας πολλά και σημαντικά μηνύματα για τη θυσία του Χριστού. Η εικόνα που κυριαρχεί στο τέλος της ιστορίας είναι ο Γολγοθάς, που όταν ο Χριστός αφήνει την τελευταία του πνοή, σείεται και αστραπές και βροντές κάνουν τη νύχτα μέρα. Ένας Γολγοθάς γεμάτος από τις μικρές ευαίσθητες παπαρούνες, που μας θυμίζουν τη θυσία του Χριστού και την αγάπη Του για τους ανθρώπους. Κατακκόκινες μικρές παπαρούνες... τα λουλούδια της ελπίδας!!! Αυτήν την εικόνα αποδώσαμε και εμείς στις ζωγραφιές μας...Δεν παραλείψαμε βέβαια να πούμε και την ιστορία του κοκκινολαίμη και της παπαρούνας!


ΠΑΣΧΑΛΙΑ: ΤΟ ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΝΤΡΟ

Γιατί η Πασχαλιά θεωρείτει ευλογημένο από την Παναγία δέντρο; Υπάρχουν δύο εκδοχές αλλά εμείς εστιάσαμε σε αυτήν που συνδέεται με την Σταύρωση του Χριστού... Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός η Παναγία συντετριμένη κάθισε να θρηνήσει το παιδί της κάτω από ένα δέντρο, το οποίο δεν είχε άνθη αλλά μόνο φύλλα. Κάποια στιγμή αποκαμωμένη αποκοιμήθηκε και το δέντρο συμμερίστηκε το δράμα της και έριξε πάνω της όλα του τα φύλλα για να την σκεπάσει απαλά... Όταν η Παναγία ξύπνησε είδε το δέντρο εντελώς γυμνό και κατάλαβε βλέποντας τα φύλλα γύρω της, ότι το δέντρο τα έριξε επάνω της για να τη ζεστάνει. Τότε Εκείνη το ευλόγησε να είναι γεμάτο άνθη που μοσχοβολούν! Και από τότε η πασχαλιά ανθίζει το Πάσχα και μοσχοβολά η πλάση!
 
Ζωγραφίσαμε με τέμπερα το μαύρο φόντο του χαρτιού και μετά αφού με πράσινη τέμπερα κάναμε τα κλαδάκια, χρησιμοποιήσαμε μπατονέτες για τα ανθάκια της πασχαλιάς. Τέλος ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε την Παναγιά που ευλογεί το μοσχοβολημένο αυτό δέντρο!
 

 


Αυγό Πάζλ με τα λουλούδια του Πάσχα

Αφού μιλήσαμε και για τα κρινάκια, που σύμφωνα με τη χριστιανική  παράδοση άνθιζαν όπου έσταζε ο ιδρώτας του Χριστού τις τελευταίες ώρες της ζωής Του, φτιάξαμε το παρακάτω αυγό (ή αβγό) παζλ με τα λουλούδια του Πάσχα!


ΑΥΓΟ ΠΑΖΛ - ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/wp-20190415-11-00-21-pro-jpg/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a1-jpg102/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a2-jpg99/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a3-jpg95/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a4-jpg85/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a5-jpg83/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a6-jpg76/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a7-jpg71/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a8-jpg67/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a9-jpg64/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a10-jpg60/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a11-jpg50/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a12-jpg41/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a13-jpg30/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a14-jpg28/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a15-jpg24/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a16-jpg19/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a17-jpg16/
/album/aygo-pazl-ta-loyloydia-toy-pascha/a18-jpg16/

—————


Κατεβάστε το αυγό για το παζλ από ΕΔΩ


Και τέλος με τα λουλούδια του πάσχα 

φτιάξαμε μια υπέροχη ομαδική εργασία!

Κλικάρετε την εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση

Καλό Πάσχα με υγεία!!!

 

 


Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα χρωματιστά χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!