ΕΝΤΟΜΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μελισσοαριθμητική

10 Κυψέλες

10 Βασίλισσες μέλισσες (κρατάνε τους αριθμούς 1 μέχρι 10)

Πολλά πολλά μικρά μελισσάκια (εργάτριες)

 

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

Τοποθετούμε τις βασίλισσες μέλισσες (που κρατάνε τις καρτέλες με τους αριθμούς 1-10) πάνω από άδειες κυψέλες & ζητάμε από τα παιδιά να βάλουν το σωστό αριθμό εργατριών μέσα στις κυψέλες.

 

 
 

Βάζουμε εργάτριες μέσα στις κυψέλες. Μετρώντας τα παιδιά τις εργάτριες μέλισσες, τοποθετούν από πάνω τη σωστή βασίλισσα μέλισσα.

 
  • Τοποθετούμε στην κυψέλη διαφορετικό αριθμό εργατριών από αυτόν που λέει η βασίλισσα μέλισσα πάνω από την κυψέλη (π.χ. η βασίλισσα μέλισσα κρατάει τον αριθμό 6 και εμείς βάζουμε στην κυψέλη 8 εργάτριες). Τα παιδιά καλούνται να διορθώσουνε το λάθος αφαιρώντας ή προσθέτοντας εργάτριες.
  • Επεξεργαζόμαστε τις έννοιες λιγότερες εργάτριες από... περισσότερες εργάτριες από...

 

Και ένα παιχνίδι μνήμης και μαθηματικών!

Μέσα στην τάξη σκορπίζουμε τις βασίλισσες μέλισσες.... Όσο παίζει μουσική ή χτυπάμε ένα μουσικό όργανο τα παιδιά κάνουν τις μέλισσες και "ζουζουνίζουν" στο χώρο. Όταν η μουσική σταματήσει τα παιδιά πάνε και στέκονται σε μια βασίλισσα. Λένε σε ποιό αριθμό σταμάτησαν. Η μουσική ξαναρχινά... Όταν σταματήσει πάνε πάλι σε μια βασίλισσα μέλισσα και τώρα καλούνται να πουν σε ποια βασίλισσα σταμάτησαν αλλά και σε ποια είχαν πάει προηγουμένως! Μερικά παιδιά καταφέρνουν και πάνε κάθε φορά σε διαφορετικό αριθμό, κάποια όχι... Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζουν τον αριθμό που βρίσκονται, αλλά και να θυμούνται τον αμέσως προηγούμενο κάθε φορά!

 

Στο τέλος αν θέλετε με τη βοήθεια χαρτοταινίας τοποθετήστε την μελισσοαριθμητική στην τάξη (όλα είναι πλαστικοποιημένα):

 

Η ΚΥΨΕΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΛΑ ΓΙΑ  ΑΡΙΘΜΟ - ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ

 

 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά!