ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Σχολιάστε καθημερινά μαζί με τα παιδιά την ποιότητα του δεκατιανού τους

Μπορούμε με πολλούς τρόπους να επηρεάσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών του νηπιαγωγείου. Το δεκατιανό είναι η καλύτερη στιγμή για να τα μυήσουμε σε σωστές διατροφικές συνήθειες, γιατί στο γεύμα αυτό παρασύρονται συνήθως οι γονείς και βάζουν στην τσάντα του παιδιού λιχουδιές, για λόγους ευκολίας!

Έχουμε φυσικά κάνει ξεκάθαρο στους γονείς ότι δεν επιτρέπονται μπισκότα, γαριδάκια, κρουασάν, σοκοφρέτες, σοκολάτες κ.τ.λ.  στο δεκατιανό τους. Τους ενθαρρύνουμε να βάζουνε για δεκατιανό αυγά, ψωμί με σπιτική μαρμελάδα, σπιτικό κέικ, σπιτική τυρόπιτα ή άλλη πίτα, ψωμάκι με τυρί, φρούτα, γιαουρτάκια κ.τ.λ.

Κάποιες φορές όμως είναι αναπόφευκτο το μη υγιεινό φαγητό, οπότε σίγουρα θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ανθυγιεινές τροφές…  Ρωτάμε κάθε μέρα, κάθε παιδί να μας πει αν το δεκατιανό που έφερε έχει βιταμίνες ή όχι, αν είναι υγιεινό ή δεν του προσφέρει θρεπτικά συστατικά. Τους εξηγούμε την ώρα που τρώνε, τι είναι βιταμίνες, τι σημαίνει υγιεινό και ανθυγιεινό φαγητό, πως μεγαλώνουμε σωστά, τι κακό κάνει η ζάχαρη στο σώμα και τα δόντια μας.

Δε στιγματίζουμε το παιδί που έχει φέρει ανθυγιεινό δεκατιανό. Απλά λέμε ότι η μαμά του/ο μπαμπάς του ίσως δεν είχε σήμερα τίποτε άλλο να του βάλει. Η λιχουδιά  που του έβαλε μπορεί να γεμίσει την κοιλίτσα αλλά δεν έχει βιταμίνες και δε βοηθάει το κορμάκι να γίνει γερό και δυνατό. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ!!!

Πρέπει με ειλικρίνεια και όμορφο τρόπο να σχολιάζουμε την ποιότητα των δεκατιανών των παιδιών. Μην αγχώνεστε εάν αυτό δημιουργήσει ένταση στη σχέση σας με τους γονείς και τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι το να τρώει μια μπάρα σοκολάτα κάθε πρωί ένα παιδί είναι βλαβερό για τον εαυτό του και ο ρόλος μας είναι να κάνουμε πρώτα το παιδί να το καταλάβει.  

Η ρουτίνα αυτή, του να χαρακτηρίζουμε κάθε μέρα τί είδους δεκατιανό έχει φέρει κάθε παιδί από την προσωπική μου εμπειρία έχει ως αποτέλεσμα από μόνα τους τα παιδιά να ζητάνε υγιεινό δεκατιανό από το σπίτι τους, γιατί πολύ απλά αναζητούν πρώτα απ΄ όλα την επιβράβευση της/του νηπιαγωγού και των συμμαθητών τους.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Τρώτε ένα υγιεινό δεκατιανό και εσείς μαζί με τα παιδιά. Και φυσικά τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν και το δικό σας δεκατιανό! 


Ορίστε "ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΥΤΟΥ"

Φυσικά φρούτα πρέπει να τρώμε όλοι και κάθε μέρα αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό στο χώρο του σχολείου, ορίστε από την αρχή της χρονιάς ποιά μέρα θα είναι η "ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΥΤΟΥ" (π.χ. Παρασκευή). Εάν ενημερωθούν οι γονείς έγκαιρα και δε γίνεται αλλαγή στην ημέρα, το σίγουρο είναι ότι θα έχετε μια άψογη συνεργασία μαζί τους.

Το κάθε παιδί θα τρώει το φρούτο που έφερε αλλά κάποιες φορές μπορείτε να φτιάξετε πολύχρωμες και ποικίλες φρουτοσαλάτες!

Δέστε τα μάτια των παιδιών και βάλτε τα να μαντέψουν τι φρούτο τρώνε!

Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν μέσα από τις φρουτοσαλάτες που θα φτιάξετε, φρούτα που ως τώρα αγνοούσαν ή περιφρονούσαν!

 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΝΙΚΗΤΗ

ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΚΟΤ ΣΑΣ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΥΤΟΥ"

Φτιάξτε πίνακα με τα ονόματα των παιδιών και τα ονόματα των φρούτων, κάντε καταγραφή του αγαπημένου φρούτου κάθε παιδιού και βρείτε το φρούτο νικητή!

Δημιουργήστε μια κούκλα-φρούτο μαζί με τα παιδιά, με αφορμή το φρούτο που θα βγει νικητής (π.χ. μια κούκλα μπανάνα, αν η μπανάνα είναι το αγαπημένο φρούτο των περισσότερων παιδιών της τάξης).

Την "ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΥΤΟΥ" έχετε στην παρεούλα σας την κούκλα για συντροφιά και γενικά κάντε το ημερήσιο πρόγραμμά σας με τη βοήθειά της. Βάλτε τη να κάνει ερωτήσεις στα παιδιά για το πώς πέρασαν την προηγούμενη μέρα, βάλτε τη να τα ρωτάει τι φρούτο φέρανε κ.τ.λ.

Μπορείτε κάθε δύο μήνες να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία γιατί οι προτιμήσεις των παιδιών αλλάζουν, αφού αλλάζουν τα φρούτα ανά εποχή.

Η όλη διαδικασία θα σας απασχολήσει όλη τη χρονιά, τουλάχιστον μία με δύο ώρες κάθε εβδομάδα. Αλλά αυτός είναι ο στόχος, καθώς το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά είναι: ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ (αλλά και τα λαχανικά) ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ!!!