ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


"Η βασίλισσα Καλοφαγού!"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: Λέλα Στρούτση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Παπαδόπουλος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δύο χώρες που μεταξύ τους επικρατεί μίσος αγιάτρευτο... Η "Χώρα των Μπαλονάκηδων" με βασίλισσα την Παχυσαρκία και κυρία των Τιμών τη μις Λαιμαργία και η "Χώρα των Μανταλάκηδων" με βασίλισσα την Ανορεξία και κυρία των Τιμών τη μις Ασιτία. Οι Μπαλονάκηδες, όλοι στρογγυλοί κι αφράτοι σαν παραφουσκωμενα τσουρεκάκια. Οι Μανταλάκηδες, με σώμα σανίδα και μάτια μεγάλα και βαθουλωτά, στεφανωμένα από μαύρους κύκλους. Και η Αριάδνη να περπατά ανάμεσά τους και να μην την αφήνουν σε ησυχία! Όσο περπατούσε τόσο προσπαθούσαν να την πάρουν και οι δυο πλευρές με το μέρος τους. Μα πώς έμπλεξε έτσι; Γιατί θα πρέπει να διαλέξει τη μια πλευρά ή την άλλη; Μα τι εφιάλτης είναι αυτός; Θα βρει η Αριάδνη τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να καταφέρει να στεφθεί βασίλισσα Καλοφαγού;

        Μια πολύ όμορφη και αστεία ιστορία για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν απαγορεύεται τίποτε στη χώρα των Καλοφαγάδων, αν τρώμε απ΄όλες τις τροφές, χωρίς γκρίνιες και χωρίς υπερβολές!
 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος - Δείτε το ΕΔΩ

"Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άννα Ράσελμαν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αιώρα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: "Τρώγε αργά, μάσα καλά να γίνει το φαΐ χαρά"

Τα ενζυμάκια δουλεύουνε σκληρά στον Σταθμό του Στομαχιού και τα παιδιά μαθαίνουν ποιές είναι οι καλές και ποιες οι κακές τροφές, τι να τρώνε, πως να μασάνε σωστά. Η διαδρομή του φαγητού και η λειτουργία της χώνεψης σε μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και φαντασία. (Απο το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Λίγα λόγια από το kidsactivities.gr:

   Το μεσημέρι η μικρή Μαρία γυρίζει τρέχοντας από το σχολείο στο σπίτι. Πεινάει πολύ και η κοιλιά της γουργουρίζει (είναι τα ενζυμάκια που ροχαλίζουν!). Τρώει βιαστικά το φαγητό της και τα φαγητά πέφτουν σχεδόν αμάσητα στο Σταθμό του Στομαχιού. Τα Ενζυμάκια πιάνουν στο στομάχι δουλειά, αλλά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένα! Πελώραια μακαρόνια, βράχια από κρέατα και μαρουλόφυλλα σαν κουβέρτες τα κουκουλώνουν και τα χτυπάνε στο κεφάλι. Τα Ενζυμάκια κάνουν ό,τι μπορούν, για να κόψουν τα φαγητά και να τα φορτώσουν στα βαγόνια του Τρένου του Στομαχιού. Ξαφνικά ο Μάκης Ενζυμάκης τρώει στο κεφάλι μια μεγάλη αμάσητη μπουκιά και πέφτει ξερός! Τότε ονειρεύεται ότι βρίσκεται στον Παράδεισο των Ενζύμων! Ονειρεύεται την ιδανική κατάσταση ενός στομαχιού! Καλά λιωμένα και μασημένα φαγητά, το Τρένο από το Σταθμό του Στομαχιού ξεκινάει χωρίς προβλήματα και πάντα στην ώρα του, μπαίνει στο Τούνελ του Εντέρου και στο τέλος φτάνει στο Παχύ Έντερο... Αλλά δυστυχώς αν και κοιμόταν τόσο γλυκά, τον ξυπνάνε! Και γυρίζει πάλι στην απαίσια πραγματηκότητα... Και το χειρότερο; Ξαφνικά παγωμένα κύματα κουκουλώνουν όλα τα Ενζυμάκια! Φτάνει πια! Τα Ενζυμάκια κάνουν απεργία! Δουλειά τέλος! Και η μικρή Μαρία παθαίνει Στομαχαρία! Η συνέχεια όμως είναι ζεστή και γλυκιά καθώς μετά από λίγη ώρα μια ζεστή βροχούλα πέφτει και ζεσταίνει τα παγωμένα Ενζυμάκια...

    Ένα υπέροχο παραμύθι! Ιδανικό για δραματοποίηση! Πραγματικά δείχνει με τον πιο όμορφο τρόπο τη διαδρομή του φαγητού και τη λειτουργία της χώνεψης! Αρκεί μόνο η ανάγνωσή του, για να μάθουν τα παιδιά για το Πεπτικό Σύστημα!

 

Εκδόσεις Αιώρα - Δείτε το ΕΔΩ

  


"Ο Σάκης Γαλατάκης στο Φασφουντοχωριό"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Τερκεσίδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διάπλαση

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Φερένια Σκόρδη

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Φώτης Σιβριγιάν

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Σάκης Γαλατάκης ζει στη Μεγαλομπουκιά (που έχουνε ζωή γλυκιά, προσέχουνε και τα παιδιά να είναι όμορφα, γερά!) μαζί με τους φίλους του: τον Γιαουρτένιο, τη Μηλένια, τον Μαρουλάκη, τη Φραουλένια, τον Καροτένιο, τον Τυρένιο και την Ντένια Ντοματένια. Ένα πρωί ο Τυρένιος έρχεται τρέχοντας και τους ανακοινώνει ότι οι Φασφουντοχωρίτες (οι οποίοι φτιάχνουν νόστιμα γλυκά, γεμάτα συντηρητικά και ρίχνουν ζάχαρη πολλή, καμένα λάδια, γελαστοί!) άρπαξαν τη φίλη τους Ντένια Ντοματένια και ο Σάκης Γαλατάκης αναλαμβάνει μία ακόμα επικίνδυνη αποστολή. Να ελευθερώσει την αγαπημένη του φίλη Ντένια Ντοματένια από τους πανούργους Φαστφουντοχωρίτες: τον Ανθρακόλα, την Τσιψένια, το Χαμπουργκένιο, τον Ασπροσοκολένιο και τον Λουκάνικο,  που την έχουν απαγάγει με σκοπό να τη βασανίσουν, για να την κάνουν Κετσαπένια. Ο Σάκης Γαλατάκης όμως προς μεγάλη έκπληξη ακόμα και του ίδιου, θα έχει μία φοβερή τύχη. Από δω και πέρα θα αποκτήσει τη Μαγική Μπέρτα, τις Μαγικές Μπότες και το Μαγικό Καπέλο, δώρο από την προ-προ-προ-προ-προγιαγιά του! Οι εχθροί του είναι πολλοί κι εκείνος ολομόναχος... Όμως τολμά να τα βάλει μαζί τους και καταφέρνει να απελευθερώσει την Ντένια Ντοματένια, γλυτώνοντάς την από τη ζάχαρη και τα χημικά συντηρητικά! Επιστρέφουν λοιπόν μαζί στη Μεγαλομπουκιά και ο Σάκης Γαλατάκης σηκώνει το κύπελλο της νίκης με την αγαπημένη του Φραουλοκαρπουζοβυσιναδοπορτοκαλάδα!

Άλλη μια περιπέτεια με το δυναμικό ήρωα Σάκη Γαλατάκη. Μια περιπέτεια η οποία μας μαθαίνει να τρεφόμαστε σωστά και να τρώμε φαγάκια της καλής μαμάς, που δε μας γίνονται μπελάς!


Το CD του βιβλίου περιλαμβάνει την αφήγηση της ιστορίας και τα τραγούδια του Σάκη Γαλατάκη.

 

Ακούστε στο YouTube μερικά τραγούδια με το Σάκη Γαλατάκη ΕΔΩ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο ΣΑΚΗΣ ΓΑΛΑΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΣΦΟΥΝΤΟΧΩΡΙΟ"

 

"ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ"


"Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελένη Χαρατσή - Γιωτάκη

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: Σπύρος Κόντης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τι θα βρούμε στο βιβλίο; Τί πληροφορίες θα πάρουμε;

Όλα τα τρόφιμα δεν είναι ίδια, για να είσαι γερός και δυνατός, πρέπει να τρως κάθε μέρα τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

- Παρουσιάζεται η ομάδα των δημητριακών

- Παρουσιάζεται η ομάδα των φρούτων

(και το ουράνιο τόξο των φρούτων!)

- Παρουσιάζεται η ομάδα των λαχανικών

(και το ουράνιο τόξο των λαχανικών!)

- Παρουσιάζεται η ομάδα των γαλακτοκομικών

Αρχηγός της είναι το γάλα. Το γάλα είναι και η πρώτη τροφή του ανθρώπου... Η μέρα των παιδιών πρέπει να ξεκινάει με αυτόν τον πολύτιμο φίλο, που τα βοηθάει να ψηλώσουν.

- Παρουσιάζεται η ομάδα των κρεατικών

- Παρουσιάζεται η ομάδα των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των ελιών

Γίνεται αναφορά στα γεύματα της ημέρας:

- Πρωινό (Ο Γιάννης και η Ζωή, δύο παιδιά που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του βιβλίου, τρώνε καλό πρωινό και είναι δυνατά και γερά. Αντίθετα ο Κωστής μένει νηστικός το πρωί, είναι κουρασμένος και νυστάζει...)

- Δεκατιανό (Υγιεινό και μη υγιεινό δεκατιανό...)

- Μεσημεριανό (Σαλάτες, όσπρια, λαδερά κ.τ.λ. Ο Κωστής και η Ελένη όμως τρώνε άχρηστα φαγητά, που τους παχαίνουν... Πρέπει να μάθουν ότι το καλό φαγητό σημαίνει καλή υγεία!)

- Απογευματινό

- Βραδινό

Παρουσιάζεται ο Δεκάλογος της Σωστής Διατροφής και στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν λίγα λόγια για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. 

Το βιβλίο είναι γραμμένο από μια γιατρό, ειδικευμένη στη διατροφολογία.

Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή και σας προτείνουμε να φτιάξετε ομαδικά στην τάξη σας το ουράνιο τόξο των φρούτων και των λαχανικών! 


"ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ... Η Κολοτούμπα"

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Μαντούβαλου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Νίκος Ναρουλάκης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια φορά ήταν μια μαϊμού, η Κολοτούμπα (που είχε φίλο τον Πανωκάτω και γείτονα τον Παρλαπίπα), που έτρωγε μόνο μπανάνες! Και έβαλε ένα στόχο! Να βγει πρώτη στους αγώνες της ζούγκλας! Στην προπόνηση όμως τα πάει πραγματικά χάλια! Και απογοητεύεται... Τότε ο φίλος της ο Πανωκάτω της δίνει μια χρήσιμη συμβουλή: Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά, γυμνάζεται σωστά είναι γερός και δυνατός. Η Κολοτούμπα αρχίζει να τηρεί τη συμβουλή του φίλου της, αλλά και πάλι έχει τα χάλια της, γιατί τα φαγητά που τρώει δεν της δίνουν δύναμη και ενέργεια! Ο φίλος της τότε της δίνει μια ακόμα συμβουλή: Να προσέχει τι τρώει! Να τρώει από όλες τις ομάδες τροφών! Ο Πανωκάτω είναι συνέχεια κοντά της και προσπαθεί να της μάθει να τρέφεται πραγματικά υγιεινά! Κάπως έτσι, μέσα από όμορφα σκίτσα παρακολουθούμε την προσπάθεια της Κολοτούμπας να νικήσει και μαθαίνουμε πολλά πολλά πράγματα για τη σωστή διατροφή!


"Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γεώργιος Σακελλαρίδης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Polaris

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Φωτεινή Στεφανίδη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: "Ο πρίγκιπας Λεμόνης αρρώστησε βαριά, με ίκτερο τον βρήκαν και πόνο στην καρδιά. Την όμορφη Κρεμμύδω αν δεν την παντρευτώ, μεσ' το λεμονοστύφτη θα πέσω να στυφτώ." Είναι ένα παραμύθι γραμμένο σε τετράστιχα. Ήρωες του παραμυθιού είναι ένα λεμόνι και ένα κρεμμύδι. Ο πρίγκιπας Λεμόνης ερωτεύεται την Κρεμμύδω, κόρη αρωματοπώλη. Η ιστορία τελειώνει με την τέλεση του γάμου τους! Ένα τρυφερό παραμύθι, γεμάτο λαχανικά και όμορφες εικόνες. Τα παιδιά το μαθαίνουν απ' έξω γρήγορα και εύκολα, το δραματοποιούν, το τραγουδούν, το λατρεύουν!!!

Περιλαμβάνεται CD με τα τραγούδια του βιβλίου.

 

Ακούστε μελοποιημένο το παραμύθι


"Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όλα ξεκινούν όταν ο Γιώργος μαθαίνει απ' τον μπαμπά του έναν παλιό μύθο: στην άκρη κάθε ουράνιου τόξου υπάρχει, λένε, ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι. Αν καταφέρεις να φας το ουράνιο τόξο, ο θησαυρός γίνεται δικός σου για πάντα. Ξαφνικά ο Γιώργος θέλει να καταβροχθίσει ένα ουράνιο τόξο! Μαζί λοιπόν με την αδερφή του και τον Τρύφωνα -ένα κατοικίδιο- ξεκινούν να βρουν ένα. Δεν απομακρύνονται πολύ. Ανακαλύπτουν ένα ουράνιο τόξο στην κουζίνα τους: όλα τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν στο ψυγείο, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μοβ, μπλε, πράσινα, άσπρα. Θα φάει αυτά και θα περιμένει. Άραγε θα γίνει πλούσιος όπως του υποσχέθηκε ο μπαμπάς; Μια πολύχρωμη ιστορία που με τη βοήθεια του ουράνιου τόξου μας μιλά για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών.
 

Μπορείτε να το ακούσετε και να το διαβάσετε ολόκληρο στη σελίδα του Μικρού Αναγνώστη.


"Μια κάμπια πολύ πεινασμένη"

Δείτε ΕΔΩ πως να προσεγγίσετε το θέμα της διατροφής μέσα από το υπέροχο βιβλίο του Eric Carle "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.


"Ο ωραίος Δαρείος"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Ζαραμπούκα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο ωραίος Δαρείος είναι ένας καλοαναθρεμμένος γάτος, που τρώει μόνο υγειινά φαγητά καθώς το αφεντικό του είναι διατροφολόγος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ζηλεύει τους αδέσποτους γάτους, που τρώνε ό,τι θέλουν από τα σκουπίδια και έτσι μια μέρα που το αφεντικό του έλειπε το έσκασε από το σπίτι και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Άρχισε να τρώει ό,τι φαγητό έβρισκε στα σκουπίδια... Αυτό όμως είχε άσχημες συνέπειες για τον ογανισμό του και το αφεντικό του δεν τον βρήκε και πολύ καλά όταν επέστρεψε!

 

Δες το παραμύθι ΕΔΩ

 


"Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Τερκεσίδου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ναταλία Καπατσούλια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ταξιδευτής, 2009

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ο Σάκης Γαλατάκης, η Φρουτένια... και οι φίλοι τους προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος σε μεγάλο διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας και Διατροφής, για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους. Οι Χημικοχωρίτες όμως με τον Ανθρακόλα και την παρέα του, που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν. 

Θα καταφέρουν οι Μεγαλομπουκίτες, οι Σωματοφύλακες της κατσαρόλας, να τους εξοντώσουν και να πάρουν το βραβείο; Ποιο είναι το μυστικό τους όπλο;

Στους "Σωματοφύλακες της Κατσαρόλας", το παιδικό βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου (βραβευμένη και γνωστή και από τα βιβλία της με θέμα κυρίως τη διατροφή), προσεγγίζεται το θέμα της σωστής και ποιοτικής διατροφής των παιδιών. 
Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων αποκαλύπτονται τα πολύτιμα μυστικά των τροφών και τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο κατανοούν την αξία της υγιεινής διατροφής. Οι "Σωματοφύλακες της κατσαρόλας" με τις φοβερές τους περιπέτειες, που συνδυάζουν ρεαλισμό, φαντασία και χιούμορ, μας μαθαίνουν να τρεφόμαστε σωστά, ενώ παράλληλα μας μυούν στις έννοιες της αληθινής φιλίας και της επίμονης προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων μας. 


"Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βερούλη Άννα - Μιχαλόπουλος Νίκος

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ιούλιος Μαρουλάκης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Άγκυρα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Eίναι ποτέ δυνατόν να χωρέσουν πέντε σωματοφύλακες σ’ ένα ψυγείο; Eίναι ποτέ δυνατόν μέσα στη νύχτα να ακούγεται μουσική από το ίδιο αυτό ψυγείο; Aκολουθήστε το περιπετειώδες ταξίδι του Mάνου στο πάρτι του ψυγείου του, στο πάρτι της ζωής του, και γνωρίστε μαζί του τους σημαντικότερους φύλακες του σώματός μας και της υγείας μας. Aνακαλύψτε την ενέργεια που κρύβεται σε κάθε επιλογή της διατροφής μας και μετατρέψτε το καθημερινό ταξίδι της τροφής σε ταξίδι γνώσης, εμπειρίας, νοστιμιάς, δύναμης και υγείας.


ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!