ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αεροδρόμιο & αεροπλάνο στην τάξη μας!

Σχολικό έτος 2012-2013 / Νηπιαγωγείο Μεσάριστας Αιτωλ/νίας

Αφού έχουμε μιλήσει στα παιδιά για το αεροδρόμιο, τα επιβατικά αεροπλάνα, τους επιβάτες, τους πιλότους, τις αεροσυνοδούς, τα εισητήρια, τον τρόπο που κινούμαστε μέσα στο αεροπλάνο και τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε, τί καλύτερο υπάρχει από το να μετατρέψουμε την τάξη μας σε αεροδρόμιο & αεροπλάνο!!!

Ορίζουμε πιλότο/πιλότους, αεροσυνοδούς και επιβάτες.

Διαμορφώνουμε την τάξη μας σε ένα σημείο έτσι ώστε να θυμίζει αεροπλάνο. Ένα τραπέζι μπροστά για πιλοτήριο, θέσεις για αεροσυνοδούς... Τοποθετούμε τα καρεκλάκια σε 2, 4, ή 6 σειρές (ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών μας) και φτιάχνουμε τις θέσεις των επιβατών. Μην ξεχάσετε διάδρομο ανάμεσα από τα καρεκλάκια.

Σε κάθε καρεκλάκι/θέση αναγράφουμε έναν αριθμό στην πλάτη. Φτιάχνουμε με τα παιδιά εισητήρια, όπου αναγράφουν την αφετηρία και τον προορισμό του ταξιδιού τους, το όνομά τους, τον αριθμό της θέσης τους.

Ορίζουμε έναν υπάλληλο αεροδρομίου, ο οποίος κάθεται σε ένα θρανίο και τα παιδιά περνάνε για να αφήσουν τις αποσκευές τους (τις σχολικές τους τσάντες) και να κάνουν έλεγχο των εισητηρίων τους και των διαβατηρίων/ταυτοτήτων τους.

Μαζεύονται όλα τα παιδιά στην "αίθουσα αναμονής" του "αεροδρομίου" και εφόσον ανακοινωθεί η πτήση τους (φωνάζει η νηπιαγωγός ότι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στον "τάδε" προορισμό πρέπει να προσέλθουν στο "τάδε" σημείο), οι επιβάτες πηγαίνουν μπροστά από το υποτιθέμενο αεροπλάνο. Μια αεροσυνοδός τους κάνει πάλι έλεγχο των χαρτιών τους και μια άλλη τους τοποθετεί στις θέσεις τους.

Η αεροσυνοδός ελέχει εάν είναι όλοι δεμένοι. Καλωσορίζει τους επιβάτες στην πτήση, τους ενημερώνει για το όνομα του πιλότου της πτήσης, για τις καιρικές συνθήκες και την ώρα άφιξής τους στον προορισμό τους. Ζητά να απενεργοποιηθούν τα κινητά τηλέφωνα, εύχεται καλή πτήση!

Έχουμε εξηγήσει στα παιδιά τί είναι η απογείωση οπότε όταν αυτή γίνεται τα παιδιά αναπαραστούν την όλη διαδικασία με μια κίνηση του κεφαλιού/κορμιού τους προς τα πίσω. Πιστέψτε με το διασκεδάζουν πάρα πολύ!

Η αεροσυνοδός επισημαίνει μετά από λίγο ότι το φωτεινό σήμα της ζώνης έχει σβήσει οπότε οι επιβάτες μπορούν να σηκωθούν, εάν χρειάζονται κάτι. Οι επιβάτες κινούνται πλέον ελεύθερα (διαβάζουν, ακούνε μουσική, συζητάνε, πηγαίνουν τουαλέτα!) 

Κάποια στιγμή περνάει η αεροσυνοδός για διανομή φαγητού και αναψυκτικών/νερού/ποτών.

Το πιο αστείο σημείο της δραματοποιήσης μας είναι οι αναταράξεις! Εξηγείστε στα παιδιά τί είναι και βάλτε τον πιλότο ή την αεροσυνοδό να λέει κατά διαστήματα ότι το αεροπλάνο έχει έντονες αναταράξεις εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας και ότι οι επιβάτες πρέπει όλοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να δεθούν. Η όλη κατάσταση προκαλεί πολύ γέλιο!!!

Συνεχίστε με όποιες άλλες ιδέες έχετε!!! 


Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα χρωματιστά χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!