Ο Μίδας και το χρυσάφι


3ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου - Σχολικό Έτος 2015-2016  

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τον γνωστό μύθο του Βασιλιά Μίδα με το χρυσάφι από το παραμύθι του Φίλιππου Μανδηλαρά "Ο βασιλιάς Μίδας"

 (Σειρά: Η πρώτη μου μυθολογία). 

Αφού μιλήσαμε για τα παθήματά του και συζητήσαμε για το τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή μας σκέφτηκα να κάνουμε μια κατασκευή, για να "διασκεδάσουμε" λίγο με το πάθημα του Μίδα (ο οποίος αφού είπε στο θεό Διόνυσο: "Τον κόσμο θέλω, Διόνυσε, γεμάτο απο χρυσάφι, ό,τι αγγίζω να γίνεται χρυσάφι - ποτέ να μην ξεβάφει", ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσό...).
 
Στο παραμύθι υπάρχει μια εικόνα με τον κήπο του παλατιού του Μίδα. Σκεφτήκαμε πως όταν θα βγήκε έξω στον κήπο του και θα άγγιξε τα δέντρα του και τα λουλούδια του αυτά θα γίνανε χρυσά... Και πρότεινα στα παιδιά να φτιάξουμε τον χρυσό του πια κήπο!
 
Χαρτόνια χρυσά από τα Χριστούγεννα δε είχαν όμως μείνει... Στο διπλανό τμήμα η συνάδελφός μου είχε μόνο κάποια χρυσά χάρτινα πιάτα (έμειναν από Χριστουγεννιάτικη περσινή της κατασκευή). Και επειδή τίποτε δεν πάει χαμένο στο νηπιαγωγείο με αυτά δημιουργήσαμε υπέροχα!!!
 
 
Δείτε τα δημιουργήματα των παιδιών από τα χάρτινα χρυσά πιάτα!
 


Πώς δημιουργήθηκαν από τα χάρτινα πιάτα τα κομμάτια που χρησιμοποιήσαμε...

 

Κόψαμε τον εσωτερικό κύκλο των πιάτων

 

Κόψαμε άλλους δυο λεπτούς κύκλους 

(το πάνω και το κάτω μέρος από τον "ριγέ" κύκλο)

 

Τους λεπτούς κύκλους τους κόψαμε σε διάφορα μεγέθη

 

Κόψαμε σε κομματάκια και τον ριγέ κύκλο

 

Από τον εσωτερικό κύκλο με φυγουροκόπτη κόψαμε κυκλάκια.

Χρησιμοποιήσαμε και άλλους φυγουροκόπτες με σχέδια λουλουδιών...


 

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ!

Φυσικά το πρώτο πράγμα που κάναμε (με τα υλικά που μας προέκυψαν από τα χρυσά πιάτα), πριν αρχίσουμε να δημιουργούμε στο χαρτί μας ήταν να δημιουργήσουμε ατελείωτα σχέδια στη μοκέτα μας!!!

Δείγμα εργασίας


2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου - Σχολικό Έτος 2018-2019 

Και η ίδια εργασία λίγο διαφορετική.... Αφού τα παιδιά έφτιαξαν με χρυσό ό,τι ακούμπησε ο Μίδας πρόσθεσαν με ελεύθερη ζωγραφική τον Μίδα, την κόρη του και άλλα στοιχεία του κήπου...

Δείγμα εργασίας...

 


Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα χρωματιστά χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!