ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ


"Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι"

Σχολικό έτος 2013-2014
 
Αφού διαβάσαμε το παραμυθάκι "Αν κάθε μέρα" και το συζητήσαμε με τα παιδιά, μια από τις δραστηριότητες που κάναμε ήταν να μάθουμε την πολύ γνωστή σε όλους μας φράση "Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι". Γεμίσαμε σιγά σιγά τα δικά μας πουγκάκια. Τα αδειάσαμε πάλι, τα ξαναγεμίσαμε, αντιληφθήκαμε το νόημα της φράσης και τέλος τη γράψαμε σε χαρτόνι και τη χωρίσαμε σε λεξούλες που τις μπερδεύαμε και τις βάζαμε πάλι στη σειρά (στην αρχή έχοντας ως βοήθεια ολόκληρη τη φράση από πάνω και μετά χωρίς τη βοήθεια της αρχικής φράσης...).
 

Παιχνιδοκατασκευούλα...

 
 
 
Εκτυπώνουμε το παρακάτω φύλλο με τη φράση "Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" και δίνουμε σε κάθε παιδί από μια λωρίδα. Τους δίνουμε επίσης και από ένα φύλλο χαρτί με 6 φασολάκια, τόσα όσα και οι λέξεις της φράσης. 
 
 
Kατεβάστε το αρχείο με τη φράση και τα φασόλια από ΕΔΩ (αρχείο word)

Τα παιδιά χωρίζουν τη φράση σε λεξούλες και κόβουν και τα φασολάκια τους. Σε κάθε φασολάκι κολλάνε και μια λεξούλα. Εάν θέλετε (έχετε λίγα παιδιά και είναι εφικτό...) πλαστικοποιείτε τα φασολάκια των παιδιών, αφού έχουν κολλήσει τις λέξεις.

Εναλλακτικά τα παιδιά μπορούν να γράψουν σε κάθε φασόλι και μια λέξη...


Με συραπτικό στερεώνουμε ένα πουγκάκι σε κάθε φύλλο. Κολλάμε αληθινά φασόλια αριστερά και δεξιά από το πουγκάκι. Και έτοιμο... Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με τα φασόλια και τη φράση όποτε θέλουν. Εάν προσθέσετε μέσα στο πουγκάκι και λέξεις "άσχετες" από τη φράση, αλλά σχετικές με την αποταμίευση (π.χ. "αποταμίευση", "χρήματα", κουμπαράς" κ.τ.λ. το παιχνιδάκι γίνεται πιο δύσκολο γιατί πρέπει να βρούμε ποιές λέξεις δε ανήκουν στη φράση και να τις βγάλουμε εκτός...)

Η κατασκευή είναι από το ολοήμερο τμήμα του 15ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου

Σχολικό έτος 2013-2014


 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα χρωματιστά χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!