ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ


Ένα δέντρο για να κάνουμε επανάληψη τα χρώματα & να μάθουμε ότι οι προτασούλες αποτελούνται από λεξούλες (ή ότι οι λεξούλες αποτελούνται από συλλαβούλες, για τα πρωτάκια μας...)

 
Όλα ξεκίνησαν από το σκίτσο αυτό...
 
Μετά από επεξεργασία μετατράπηκε σε αυτό...
(Κλικάρετε την εικόνα για να την κατεβάσετε)
 
Το εκτύπωσα σε μέγεθος Α1...
 
Το ζωγράφισα με τέμπερες, το έκοψα, το πλαστικοποίησα με το υλικό που ντύνουμε τα σχολικά βιβλία...
 
Και τώρα οι μπάλες που έφτιαξα...
 
Εκτύπωσα το παρακάτω αρχείο word με τους κύκλους σε λευκά & πολύχρωμα Α4:
(Κατεβάστε το αρχείο με τους κύκλους από ΕΔΩ - 
Δεξί κλικ, Αποθήκευση συνδέσμου ως...)
 
 
 
Πλαστικοποίησα τα φύλλα και δημιούργησα μπάλες λευκές και πολύχρωμες...
(Καλό θα είναι να κόψετε πρώτα τις μπάλες ακριβώς στο μαύρο περίγραμμά τους, να τις πλαστικοποιήσετε και να τις ξανακόψετε λίγο πιο πέρα από το περίγραμμα τη δεύτερη φορά, έτσι ώστε να μην σας ξεκολλήσουν με το πέρασμα του χρόνου)
 

Παιχνίδι χρωμάτων για τα προνήπια...

Τοποθετήστε με σκρατς τις λευκές μπάλες στο δέντρο. Ζητάτε κάθε φορά από ένα παιδί να αφαιρεί μια λευκή μπάλα και να τοποθετεί στη θέση της μια χρωματιστή ονοματίζοντας το χρώμα της είτε εσείς (π.χ. Μαρία τοποθέτησε μια κόκκινη μπάλα στο δέντρο), είτε το παιδί (παίρνει το παιδί όποια μπάλα θέλει, τη βάζει στο δέντρο και λέει το χρώμα της).


Από πόσες λεξούλες αποτελείται η κάθε χριστουγεννιάτικη προτασούλα;

Δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν ότι μια πρόταση/φράση αποτελείται από λέξεις...

 

ΛΕΥΚΕΣ ΜΠΑΛΕΣ --> ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Πάνω στις λευκές μπάλες γράφετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο αριθμούς (να ξέρετε πως ότι γράψετε πάνω στο πλαστικοποιημένο φύλλο με μαρκαδόρο που γράφουμε τα CD, σβήνει με ασετόν σε βαμβακάκι). Εδώ θα δείτε αριθμούς από το 1-5.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΠΑΛΕΣ --> ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ /ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ/ ΕΥΧΕΣ

Πάνω στις χρωματιστές μπάλες γράφετε προτάσεις/εκφράσεις/ευχές.

Εδώ έχω γράψει τίτλους από τραγούδια που έχουμε μάθει, παραμύθια που έχουμε διαβάσει, ευχές που έχουμε πει & χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που έχουμε κάνει:

Άγια νύχτα / Τρίγωνα κάλαντα / Χρυσή πρωτοχρονιά / Καλά χριστούγεννα (2 λέξεις)

Ρούντολφ το ελαφάκι / Ο μικρός τυμπανιστής / Χιόνια στο καμπαναριό / Οι τρεις μάγοι / Ευτυχισμένο το 2014 (3 λέξεις)

Η ιστορία της γέννησης / Ευτυχισμένο το νέο έτος / Γράμμα στον Άγιο Βασίλη / Υγεία, αγάπη, ευτυχία, χαρά (4 λέξεις)

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα / Μην ταλαιπωρείς τον Άγιο Βασίλη / Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά (5 λέξεις)

Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι σχετίζεται με τις δικές σας χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες. Αν π.χ. διαβάσετε τη Φρικαντέλα μπορείτε να βάλετε μια μπάλα λευκή με τον αριθμό 7 και να την αντικαταστήσετε μετά με μια χρωματιστή μπάλα που θα γράφει "Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα"

 

Δείγμα από το δέντρο με τους αριθμούς:

Και να πως αντικαταστάθηκαν οι αριθμοί από τις φράσεις 

(π.χ. Η μπάλα με τον αριθμό 5 αντικαταστάθηκε από την κίτρινη μπάλα που γράφει "Μην ταλαιπωρείς τον Άγιο Βασίλη", τίτλος από ένα παραμύθι που διαβάσαμε, ο οποίος αποτελείται από 5 λέξεις...) 

Καλό είναι βέβαια πρώτα να γράψετε κάθε έκφραση σε χαρτόνι και να την κόψετε σε λέξεις μπροστά στα παιδιά για να καταλάβουν ότι οι προτάσεις αποτελούνται από λέξεις.

 

Από πόσες συλλαβούλες αποτελείται  η κάθε χριστουγεννιάτικη λεξούλα; Για τα πρωτάκια...

Η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί να γίνει και με λέξεις χριστουγεννιάτικες (μελομακάρονα, Φρικαντέλα, καλικάντζαρος, χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.) που ανάλογα με τον αριθμό των συλλαβών τους αντικαθιστούν τις μπάλες με τους αριθμούς (π.χ. η λέξη μελομακάρονα: με-λο-μα-κά-ρο-να θα αντικαταστήσει την μπάλα με τον αριθμό 6 - γιατί χωρίζεται σε 6 συλλαβές).

 
Παίζω με τους αριθμούς...
Προσεχώς θα αναρτηθεί υλικό με μπάλες που πάνω τους θα έχουν έναν αριθμό από πραγματάκια. Μετρώ τα πραγματάκια και αντικαθιστώ την μπάλα με τον αντίστοιχο αριθμό στο δέντρο με τη δική μου στολισμένη μπάλα...

 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα πολύχρωμα χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!