Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου ¨Η κυρά Δημοκρατία".

Λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούμε να πούμε στα παιδιά ότι πρόκειται να έρθουν στην τάξη μας δύο κορίτσια: Η κυρά Δημοκρατία και η κυρά Δικτατορία. Ρωτάμε τα παιδιά αν τις ξέρουν και τί ξέρουν για αυτές.

Τους λέμε πως δεν μπορούν να μείνουν στο σχολείο μας και οι δύο (γιατί δεν είναι φίλες) και πως πρέπει να αποφασίσουμε μόλις τις γνωρίσουμε ποιά θέλουμε να μείνει και ποιά να φύγει.

Τους δείχνουμε τα δύο κορίτσια.

Η κυρά Δημοκρατία

- εικόνα από το παραμύθι "Η κυρά Δημοκρατία" της Κων/νας Αρμενιάκου -:

Η κυρά Δικτατορία (η κυρά Ρία η Δικτατορία, όπως αναφέρεται στο παραμύθι)

- εικόνα από το παραμύθι "Η κυρά Δημοκρατία" της Κων/νας Αρμενιάκου -:

Λέμε στα παιδιά ότι θα τα βοηθήσουμε να αποφασίσουν ποιό κορίτσι θα μείνει στην παρέα μας λέγοντάς τους  λίγα λόγια για το χαρακτήρα τους και για το τί τους αρέσει και τί όχι. Χρησιμοποιούμε τις παρακάτω καρτέλες (τις έχουμε πλαστικοποιήσει και κόψει). Μιλάμε για τις συνήθειες των κοριτσιών αυτών και τα θέλω τους τοποθετώντας την κατάλληλη κάθε φορά καρτέλα κάτω από το κάθε κορίτσι.

 

ΚΑΡΤΕΛΑ ΠΡΩΤΗ (Μουσική - τραγούδια) &

ΚΑΡΤΕΛΑ ΔΕΥΤΕΡΗ (Έντυπος τύπος - βιβλία, παραμύθια, εφημερίδες κ.τ.λ. -)

  

Για την πρώτη καρτέλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά:                      

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσει να ακούει όλα τα τραγούδια. Της αρέσει οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα από αυτά και να υπάρχει ποικιλία. Αν κάτι δεν της αρέσει στα λόγια από ένα τραγούδι δεν το ακούει, χωρίς να υποχρεώνει αυτόν που το τραγουδά να σιωπήσει και να μην το ξαναπεί. Αφήνει ελεύθερους τους γύρω της να ακούνε και να τραγουδάνε ό,τι θέλουν. Θα μας αφήνει να τραγουδάμε ό,τι θέλουμε. Και εμείς όμως θα ακούμε τα δικά της τραγούδια είτε μας αρέσουν, είτε όχι. Ελεύθερα μπορούμε απλά να λέμε τη γνώμη μας για ό,τι μουσική ακουστεί στο νηπιαγωγείο μας.

Αντίθετα η κυρά Δικτατορία θέλει να ακούει συγκεκριμένα τραγούδια. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τραγουδάμε ένα τραγούδι χωρίς να εγκρίνει η ίδια τα λόγια και τη μουσική. Έτσι εάν έρθει στην τάξη μας θα της λέμε ποιό τραγούδι θέλουμε να πούμε και εάν της αρέσει θα το λέμε, διαφορετικά θα το ξεχνάμε και θα τραγουδάμε αυτά που θέλει εκείνη. Απογορεύεται να τραγουδήσουμε ό,τι δεν εγκρίνει. Αν το κάνουμε θα τιμωρηθούμε.

Για τη δεύτερη καρτέλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά:

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσουν όλα τα βιβλία, όλα τα παραμύθια και όλες οι ιστορίες. Θέλει να τα ακούει και να τα διαβάζει όλα και μετά να αποφασίζει αν της αρέσει κάτι πολύ ή λίγο. Ό,τι της αρέσει πολύ το ξαναδιαβάζει ενώ ό,τι δεν της αρέσει το αφήνει απλά στην άκρη. Χαίρεται επίσης όταν οι γύρω της γράφουν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα στα βιβλία και στις εφημερίδες. Στο νηπιαγωγείο θα δεχτεί όλα μας τα παραμύθια και θα μας παρακαλέσει αν μπορούμε να της φέρουμε και τα αγαπημένα μας παραμύθια από το σπίτι για να τα διαβάσει και αυτά.

Προσέξτε όμως την κυρά Δικτατορία! Θα πρέπει να διαβάζει όλα τα παραμύθια και τις ιστορίες πρώτα αυτή και αν της αρέσουν και συμφωνεί με την πλοκή και το τέλος τους θα μας αφήνει να τα διαβάζουμε. Ό,τι δεν της αρέσει θα το σκίζει ή θα το καίει... Ελπίζω να της αρέσουν τα βιβλία που έχουμε στο σχολείο, για να μη βρεθούμε ξαφνικά με άδεια ράφια στη βιβλιοθήκη μας!

 

ΚΑΡΤΕΛΑ ΤΡΙΤΗ (Μυστικά...) &

ΚΑΡΤΕΛΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (Συγκεντρώσεις - ομιλίες)

Για την τρίτη καρτέλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά: 

Όταν παίζετε μπορείτε όταν είναι εδώ η κυρά Δημοκρατία να λέτε τα μυστικά σας με τους φίλους σας και να κανονίζετε χωρίς να σας ακούσουν οι άλλοι τις συνομωσίες σας!!! Ξέρω ότι σκαρώνετε διάφορα στο διάλειμμα μεταξύ σας και η κυρά Δημοκρατία θα χαρεί να δει τις πονηρές σκανταλιές σας! Απλά θέλει να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να μην κάνετε στο διπλανό σας ό,τι δε θέλετε να σας κάνει και αυτός.

Η κυρά Δικτατορία όμως δε θέλει να έχετε μυστικά από αυτήν... Θέλει να τα ξέρει όλα γιατί διαρκώς φοβάται ότι κανονίζουν οι άλλοι πράγματα εναντίον της. Μην ξεχαστείτε και αρχίσετε να λέτε μυστικά μπροστά της γιατί πραγματικά θα πεισμώσει και μπορεί να σας στείλει και σε άλλο σχολείο!

Για την τέταρτη καρτέλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά: 

Στην κυρά Δημοκρατία αρέσει να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να ακούει ο ένας τη γνώμη του άλλου. Θα της αρέσει στο σχολείο μας, που μαζευόμαστε όλοι μαζί στην παρεούλα μας και λέμε τις σκέψεις μας και τα νέα μας. Της αρέσουν επίσης οι γιορτές και χαίρεται όταν οι άνθρωποι όλοι μαζί κάνουν πράγματα.

Η κυρά Δημοκρατία είναι κατηγορηματική όμως στο ότι απαγορεύεται οι άνθρωποι να λένε τη γνώμη τους (ειδικά αν δε συμφωνεί η ίδια με αυτή) σε παρέες και σε συγκεντρωμένα πλήθη. Γι΄αυτό και δεν της αρέσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι χαρές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αρχίζουν να συζητούν ελεύθερα.

 

ΚΑΡΤΕΛΑ ΠΕΜΠΤΗ (Βραδυνοί έξοδοι...)

Για την πέμπτη καρτέλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά: 

Τέλος η κυρά Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν οι άνθρωποι τη νύχτα εκτός σπιτιού. Να της λέτε που πήγατε το βράδυ με τους γονείς σας και τα αδέλφια σας. Να της μιλάτε για τις βραδυνές βολτούλες σας.

Αν θελήσετε όμως την κυρά Δικτατορία στην παρέα μας να ξέρετε πως απαγορεύει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Θα εξηγήσετε στους γονείς σας πως δε σας αφήνει να πηγαίνετε στη γιαγιά, στον παππού και στη θεία το βράδυ. Ούτε μπορείτε να βγείτε αργά έξω για φαγητό. Θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα σας σύμφωνα με τις εντολές της  γιατί αν δε συμφωνήσετε μαζί της θα σας επιβάλλει μια σειρά από τιμωρίες.

 

Αφού μιλήσουμε στα παιδιά για τις δύο λοιπόν κοπέλες και αφού συζητήσουμε τις παραπάνω καρτέλες μπορούν να μας πουν ποιά θα ήθελαν στην παρέα μας και γιατί. Τέλος τους λέμε πως έχουμε και μια ενδιαφέρουσα ιστορία να τους αφηγηθούμε με πρωταγωνίστριες την κυρά Δημοκρατία και την κυρά Δικτατορία. Τους διαβάζουμε το παραμύθι της Κων/νας Αρμενιάκου "Η κυρά Δημοκρατία" :

 

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δυο κοπέλες σε χαρτί μέτρου κολλώντας για πρόσωπο, το πρόσωπο των ηρωίδων του παραπάνω παραμυθιού.

Το φόρεμα της κυρά-Δημοκρατίας θα είναι γεμάτο λουλούδια, περιστέρια, καρδιές, ήλιους, νότες από τραγούδια...

Αντίθετα το φόρεμα της κυρα-Δικτατορίας θα είναι γκρίζο, γεμάτο με το απογορευτικό σήμα και αράχνες!

Έτσι τουλάχιστον τις είχαν παρουσιάσει τα παιδιά μου μια χρονιά! (Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία να ανεβάσω...)

 

Κλικάρετε το πράσινο "κουμπί" για να κατεβάσετε το σχετικό εποπτικό υλικό


 

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα πολύχρωμα χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!