Στρουμφοημερολόγιο - Πληροφορίες για τα στρουμφάκια

 

Παπαστρούμφ (Papa smurf)

Ο Παπαστρούμφ είναι ο αρχηγός του Στρουμφοχωριού. Είναι ο μόνος που δε φοράει άσπρα ρούχα, αλλά κόκκινα με κόκκινο σκούφο και έχει γενειάδα. Φτιάχνει χρήσιμα μαγικά φίλτρα στο δικό του εργαστήριο, χωρίς όμως να είναι μάγος,  κυριώς για να βοηθήσει τα στουμφάκια στις περιπέτειές τους. Θέλει τα Στρουμφάκια να κάνουν πάντα το καλό, να είναι καλοσυνάτα και να βοηθάει το ένα το άλλο.

Στρουμφίτα (Smurfette)

Η Στρουμφίτα είναι το μόνο θηλυκό στρουμφάκι και είναι δημιούργημα του Δρακουμέλ. Ο κακός μάγος τη δημιούργησε με σκοπό να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό και να τον οδηγήσει στα μπλε πλασματάκια, που τόσο μισεί και θέλει να πιάσει! Ο Παπαστρούμφ όμως έλυσε τα μάγια του Δρακουμέλ, μεταμόρφωσε τη Στρουμφίτα από άσχημη και κακιά σε καλή και όμορφη και την ενσωμάτωσε στη Στρουμφοπαρέα!

Σπιρτούλης (Brainy smurf)

Ο Σπιρτούλης θεωρεί τον εαυτό του παντογνώστη και διανοούμενο του χωριού. Είναι βοηθός του Παπαστρούμφ. Δε φοβάται να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους άλλους, παρ΄όλο που κάθε φορά καταλήγει να βρίσκεται με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω! Το ότι κάνει ότι τα ξέρει όλα του δημιουργεί πολλές φορές μπελάδες στις σχέσεις του με τα άλλα στρουμφάκια, τα οποία τον θεωρούν πολλές φορές ενοχλητικό (εξ αιτίας κυρίως των ατελείωτων λόγων του...). Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ξέρει κάποια πράγματα, επειδή υπερεκτιμάει τις δυνατότητές του στο τέλος τα θαλασσώνει...  Και φυσικά ποτέ δε δέχεται ότι έκανε αυτός λάθος! Χαρακτηριστικό στοιχείο πάνω του είναι τα γυαλιά και τα βιβλία που κρατά! Είναι πολύ παραγωγικός στη σύνταξη βιβλίων και γι΄αυτό μιλάμε και για τα "απομνημονεύματα του Σπιρτούλη".

Ξεφτέρης (Handy smurf)

Ο Ξεφτέρης είναι το στρουμφάκι που επιδιορθώνει οτιδήποτε έχει χαλάσει στο χωριό με χαρά και κέφι! Αλλά δεν αρκείται σε αυτό... Ασχολείται και με κάθε λογής εφευρέσεις! Θα τον βρείτε με ένα μολύβι στο αυτί, πάντα απασχολημένο! Είναι πολύ φίλος με τον Προκόπη, τον οποίο και καλεί σε βοήθεια όταν απαιτείται μυική δύναμη σε αυτά που φτιάχνει. 

Προκόπης (Hefty smurf)

Είναι το δυνατότερο από όλα τα στρουμφάκια (είναι αυτός που σηκώνει, στριφογυρίζει και "πετά" μακριά τον Σπιρτούλη, όταν δεν τον αντέχουν άλλο τα στρουμφάκια..). Λατρεύει τα αθλήματα και τη γυμανστική και συχνά ενθαρρύνει τα άλλα στρουμφάκια να αθληθούν και αυτά. Η αγαπημένη του γυμναστική είναι τα βαράκια! Βρίσκεται πάντα κοντά στον Ξεφτέρη, όταν αυτός τον χρειάζεται, για να τον βοηθήσει με τα βαριά/ογκώδη αντικείμενα και τις μεταφορές. Χαρακτηριστικό του είναι το τατουάζ καρδιάς στο μπράτσο...

Γκρινιάρης (Grouchy smurf)

Είναι ακριβώς ότι λέει το όνομά του! Γκρινιάζει διαρκώς για τα πάντα! Παραπονιέται για όλα, είτε συμβαίνουν σε αυτόν, είτε στους άλλους! Παραπονιέται με λόγο ή και χωρίς! Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια...

Σκουντούφλης (Clumsy smurf)

Ο Σκουντούφλης είναι το πιο αδέξιο στρουμφάκι του χωριού! Σκοντάφτει παντού, ρίχνοντας τα πράγματα γύρω του. Η αδεξιότητα του δημιουργεί προβλήματα στους άλλους αλλά και στον ίδιο. Βέβαια υπάρχουν και φορές που η αδεξιότητα του αυτή, χωρίς να το γνωρίζει ή να το έχει προγραμματίσει, σώζει τα στρουμφάκια από τα μπλεξίματά τους.

Χαχανούλης (Jokey smurf)

Όλη του η μέρα περνά με το να σκαρφίζεται φάρσες και να ετοιμάζει δωράκια έκπληξη-βόμβες στους άλλους! Πιστεύει ότι οι βόμβες τυλιγμένες σε δώρο είναι το πιο αστείο πράγμα στον κόσμο! Τις δίνει στα  άλλα στρουμφάκια και αυτά παρ΄όλο που ο Χαχανούλης επαναλαμβάνει διαρκώς την ίδια φάρσα με τα δωράκια-βόμβες, δέχονται πάντα να ανοίξουν το δώρο που τους προσφέρει με αποτέλεσμα να γίνονται μαύρα από τον καπνό της βόμβας!

Χουζούρης (Lazy ή sleepy smurf)

Το πιο τεμπέλικο στρουμφάκι της μπλε φυλής! Νυστάζει διαρκώς και βαριέται να κάνει οτιδήποτε! Για δουλειές ούτε λόγος! Πέφτει κάτω και κοιμάται χωρίς να λογαριάζει που βρίσκεται ή τί θα έπρεπε κανονικά να κάνει...

Μάγειρας (Chef smurf)

Είναι εξαιρετικός ζαχροπλάστης! Αρκείται στο να φτιάχνει διαρκώς λιχουδιές και να τις μοιράζει στο στρουμφοχωριό. Φοράει μαγειρικό σκούφο (και από αυτό τον ξεχωρίζουμε πολλές φορές από το Λιχούδη, ο οποίος δε φτιάχνει αλλά τρώει λιχουδιές!). 

Λιχούδης (Greedy smurf)

Είναι ότι λέει το όνομα του! Λιχούδης! Δοκιμάζει τα πάντα, καταβροχθίζει τα πάντα!

Μελένιος (Vanity smurf)

Το στρουμφάκι με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθεση. Περιποιείται διαρκώς τον εαυτό του. Δεν αποχωρίζεται τον καθρέφτη του και φοράει μονίμως ένα λουλούδι στο σκουφί του.

Ντορεμί (Harmony smurf)

Ο ατάλαντος μουσικός του Στρουμφοχωριού... Κυρίως του αρέσει να παίζει με την τρομπέτα του, παρ΄όλο που δεν υπάρχει καμία μελωδία στο παίξιμο των κομματιών του. Αυτός είναι και ο λόγος που τα υπόλοιπα στρουμφάκια του ζητάνε να σταματήσει να παίζει πριν ακόμα αρχίσει!

Μπιμπίκος (Poet smurf)

Είναι ο ποιητής του χωριού. Είναι πολύ ευαίσθητος και συνήθως περιπλανιέται στη φύση προσπαθώντας να εμπνευστεί και να γράψει ποιήματα γι΄αυτήν.