ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 

Στρουμφοημερολόγιο

...Και αν είστε καλά παιδάκια δεν αποκλείεται να συναντήσετε και τα στρουμφάκια! Αγαπημένο στρουμφοημερολόγιο!!!

Το δουλεύω χρόνια και δεν το έχω βαρεθεί! Τα παιδιά απλά το λατρεύουν!

Ό,τι ημερομηνία έχουμε εμείς έχει και το στρουμφοχωριό...

Ό,τι καιρό έχουμε εμείς έχει και το στρουμφοχωριό...

Μάλιστα επειδή είναι ένα "ζωντανό" χωριό με υπέροχα μπλε πλασματάκια, το παιδί που κάνει ημερολόγιο έχει το δικαίωμα να αλλάζει τις καιρικές συνθήκες του στρουμφοχωριού, εάν αυτές αλλάζουν και στο δικό μας κόσμο, κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας! 

Επίσης κάθε πρωί το παιδί που κάνει ημερολόγιο διαλέγει ποιά στρουμφάκια θα βάλει στο χωριό, έξω από τα μανιταρόσπιτα.

Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή... 

 

Εδώ σας παρουσιάζονται κάποια πράγματα συνοπτικά... Link για αναλυτικές οδηγίες και υλικό για την κατασκευή & ζωγραφική του στρουμφοημερολογίου θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Έχουμε ζωγραφίσει το στρουμφοχωριό μας.

Στην κορυφή κολλάμε δύο σειρές velcro (σκριτς σκρατς λευκό αυτοκόλλητο). Η μια σειρά είναι για να τοποθετούμε την ημερομηνία και η άλλη για να τοποθετούμε τον καιρό.

Διάσπαρτα στον εξωτερικό χώρο από τα μανιταρόσπιτα έχουμε μικρά κομματάκια velcro, όπου το παιδί που κάνει ημερολόγιο, τοποθετεί (αφού έχει ολοκληρώσει με την ημερομηνία και τον καιρό) τα στρουμφάκια που θέλει να "βολτάρουν" εκείνη την ημέρα στο στρουφοχωριό. Τα στρουμφάκια τα έχουμε καρφωμένα σε ταμπλώ από φελλό για να φαίνονται  ή τα έχουμε απλά σε ένα κουτάκι. Στο πίσω μέρος τους έχουν φυσικά και αυτά ένα κομματάκι verclo, για να στηρίζονται στα αντίστοιχα σημεία verclo που έχετε τοποθετήσει στο στρουμφοχωριό.

Στα καρτελάκια με τα στρουμφάκια υπάρχει και το όνομα από κάθε στρουμφάκι, για να ενισχύουμε τη διαδικασία της γραφής/ανάγνωσης.

 

Η λογική λοιπόν του στρουμφοχωριού είναι ότι με τη βοήθεια velcro (σκριτς σκρατς λευκού αυτοκόλλητου) τοποθετούμε:

τα στοιχεία της ημερομηνίας

τον καιρό

στρουμφάκια που "βολτάρουν", το προνόμιο της επιλογής τους το έχει το παιδί που κάνει ημερολόγιο (και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά περιμένουν πως και πως να φτάσει η σειρά τους να κάνουν ημερολόγιο, για να αποφασίσουν ποιά μπλε πλασματάκια θα επιλέξουν...)

άλλα εποχιακά στοιχεία (ένα χριστουγενιάτικο δέντρο τα χριστούγεννα, κόκκινα αυγά το Πάσχα, μια ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές κ.τ.λ.)

Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε με το στρουμφοημερολόγιο:

  • Την ανάγνωση πολλών στρουμφοϊστοριών που κυκλοφορούν
  • Την εκμάθηση πολλών γραμμάτων με αφορμή το αρχικό γράμμα των μπλε πλασμάτων (το Χ για το Χουζούρη, το Π για τον Προκόπη, το Ξ για τον Ξεφτέρη κ.τ.λ.). Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αναρτηθεί στην τρέχουσα ιστοσελίδα σχετικό υλικό.

Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά (διαλέξτε ένα από τα πολύχρωμα χαρτάκια -πάνω δεξιά γωνία του καμβά-, "τραβήξτε" το στον καμβά & αφήστε το σχόλιό σας!