ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ...


"Όχι, Γιωργάκη!"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: David Shannon

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Παπαδόπουλος, 2010

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η μαμά του Γιωργάκη του λέει συνέχεια ΟΧΙ και ΟΧΙ, ΜΗ και ΜΗ! Μάζεψε τα παιχνίδιά σου! Πήγαινε στο δωμάτιό σου! Κάτσε ήσυχος! Όμως ο Γιωργάκης ξέρει πως όταν ανοίξει η αγκαλιά της μαμάς υπάρχει μόνο αγάπη για εκείνον... (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Λίγα λόγια από το Kidsactivities για το παραμύθι:

Ένα βιβλίο με ελάχιστα λόγια και υπέροχη, πλούσια εικονογράφηση, που σχετίζεται με τις απαγορεύσεις που βάζουν συνήθως οι μαμάδες και τις σκανταλιές, που κάνουν συνήθως τα παιδιά (προσπαθούν να φτάσουν κάτι από ψηλά βάζοντας μια καρέκλα, μπαίνουν με λάσπες στο σπίτι, γεμίζουν το μπάνιο νερά, τρέχουν για παιχνίδι χωρίς να έχουν φορέσει ακόμα τα ρούχα τους, κάνουν φασαρία, παίζουν με το φαγητό τους, σκαλίζουν τη μύτη τους, σκορπούν παντού όλα τους τα παιχνίδια, παίζουν μπάλα μέσα στο σπίτι σπάζοντας αντικείμενα). Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και δίνουν αφορμή για συζητήσεις, που αφορούν την καθημερινότητα του παιδιού. Και το συμπέρασμα: μπορεί η μαμά να φωνάζει, να παρατηρεί και να ζητάει συνέχεια πράγματα από το παιδί, αλλά η αγάπη της είναι αναντικατάστατη και τίποτε δε συγκρίνεται με την αγκαλιά της! Και όλα τα κάνει για το καλό του παιδιού της... Ένα παραμύθι κατάλληλο και για πολύ μικρές ηλικίες.

Από τα πολύ ευχάριστα βιβλία που έχουμε διαβάσει... Πραγματικά η εικονογράφηση του καθηλώνει τα παιδιά! Τα λόγια είναι πάρα πολύ λίγα, μια μικρή προτασούλα σε κάθε σελίδα (ή απλά 2-3 λέξεις), αλλά οι εικόνες "γράφουν" ολόκληρα κείμενα! Και τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να "δημιουργήσουν" μόνα τους το κείμενο, βλέποντας τις εικόνες! Μια διαδικασία που είναι πραγματικά υπέροχη!


"Η μαμά προσπαθεί να μου καταστρέψει τη ζωή"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κέιτ Φάιφερ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:  Νταϊάν Γκουντ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο, 2010 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όλοι λένε καλά λόγια για τη μαμά μου. Είναι όμορφη. Μου φτιάχνει κουλουράκια και με κάνει να νιώθω καλύτερα όταν είμαι στενοχωρημένη. Αλλά εγώ ξέρω καλά πως προσπαθεί να μου καταστρέψει τη ζωή! Με φιλάει μπροστά στους φίλους μου, δε με αφήνει να τρώω ό,τι μου αρέσει, και δε θέλει να διασκεδάζω, γιατί πιστεύει πως θα χτυπήσω. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τη σταματήσω, πριν καταφέρει να καταστρέψει όλη την υπόλοιπη ζωή μου… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Λίγα λόγια από το Kidsactivities για το παραμύθι:

Το μικρό κοριτσάκι αναφέρει πόσα καλά κάνει η μαμά της. Ωστόσο συνεχίζει παρουσιάζοντας και 5 τρόπους με τους οποίους θεωρεί ότι προσπαθεί να της καταστρέψει τη ζωή: τη φιλάει μπροστά σε φίλους, μιλάει δυνατά, εμφανίζεται στο σχολείο, δεν την αφήνει να τρώει ό,τι θέλει  και ανησυχεί με το παραμικρό. 

Έτσι αποφασίζει να καταστρώσει ένα σχέδιο, για να φύγει από το σπίτι! Σκέφτεται πως όταν η μαμά της τελικά καταφύγει στο αστυνομικό τμήμα, για να δηλώσει την εξαφάνιση του παιδιού, οι αστυνομικοί θα την ρωτήσουν αν καταστρέφει τη ζωή της κόρης της. Και επειδή θα θεωρήσουν ότι της την καταστρέφει θα τη βάλουν φυλακή. Η μαμά της από το αστυνομικό τμήμα, λογικά θα πάρει τον μπαμπά της τηλέφωνο... Ο οποίος και αυτός της καταστρέφει τη ζωή (αναφέρει 3 τρόπους: την αναγκάζει να διαβάσει τα μαθήματά της, της λέει να πάει νωρίς για ύπνο το βράδυ και την πιέζει να καθαρίσει το δωμάτιό της)! Έτσι όταν και ο μπαμπάς της θα πάει στο αστυνομικό τμήμα το λογικό είναι να τον βάλουν και αυτόν φυλακή! Οπότε και ο μπαμπάς της και η μαμά της θα κλειστούν στη φυλακή και η ζωή της θα είναι... υπέροχη!

ΜΟΝΟ ΠΟΥ... Το κοριτσάκι αρχίζει να σκέφτεται τι θα χάσει... Ποιός θα την ταίζει; Ποιός θα της διαβάζει ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί; Ποιός θα της δώσει ένα φιλί και θα της πει "καληνύχτα"; Ποιός θα την αγκαλιάσει όταν δει ένα κακό όνειρο;

Τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως αν οι γονείς της είναι μακριά της, ΤΟΤΕ θα καταστραφεί η ζωή της...

Το συμπέρασμα: "Μαμά, μπαμπά, Σας αγαπώ!"

Απλό, κατανοητό και πλούσιο κείμενο. Έξυπνη πλοκή ιστορίας. Πολύ όμορφα σκίτσα και εικόνες. Περιγραφές σκηνών που κάθε παιδί ζει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι γνώριμες για αυτό. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο για τις σχέσεις παιδιού και γονιών!


"Με αγάπη στην καρδιά γράφω γράμμα στη μαμά."

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριάννα Κατρά - Ζένα Μπαγιώκη

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα Χαδουλού

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διάλπους, 2013 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μανούλα μου, είσαι αυτή που ξαγρυπνάς δίπλα μου και με το υπέροχο νανούρισμά σου απλώνεις τα όνειρά μου πανιά στα κατάρτια των καραβιών σε φανταστικά ταξίδια και τα κάνεις να μοιάζουν με παραμύθια που έχουν πάντα καλό τέλος Ένα γράμμα γεμάτο φως και αρώματα αγάπης γι' αυτήν που είναι το Α και το Ω στη ζωή μας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Λίγα λόγια από το Kidsactivities για το παραμύθι:

Είναι ένα παραμύθι που μπορείτε να το δουλέψετε είτε όταν μιλάτε για την οικογένεια, είτε στη γιορτή της μητέρας. Το παραμύθι προσφέρεται για πολλές γλωσσικές δραστηριότητες, καθώς γίνεται αναφορά σε λέξεις που αφορούν τη μητέρα από το Α έως και το Ω. Η υπόθεση είναι η εξής: ένα κοριτσάκι βλέπει στο όνειρό του ότι βρίσκεται σε έναν κήπο, όπου τα λουλούδια κουβαλάνε όλα από ένα γράμμα. Το κοριτσάκι διαλέγει ένα - ένα γράμμα και βρίσκει από αυτά λέξεις που ταιριάζουν στη μαμά... Στο τέλος δημιουργεί ένα γράμμα με αυτές τις λέξεις και το χαρίζει στη μαμά του.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

"... Τα λουλουδάκια ψιθυρίζουν. Τα γραμματάκια γίνονται λέξεις. Ξαφνικά άστραψε στο μυαλό μας μια ιδέα! Να φτιάξουμε το αλφαβητάρι της αγάπης για εκείνην, που είναι το Α και το Ω στη ζωή μας. Η μαμά!...

... Για το Γ διαγωνίστηκαν πολλές λεξούλες. Η γλύκα, η γαλήνη, η γοργόνα, το γιασεμί και άλλες πολλές. Διαλέξαμε το γέλιο. Όταν γελάει η μαμά, το γέλιο της ακούγεται σαν ουράνια μελωδία....

... Το χαμόγελο και τη χαρά πήραμε από το Χ. Γιατί μέσα στη χαρά, δίπλα στα χαμόγελα, πίσω από τα παράθυρα βρίσκεται εκείνη και μας αγαπά...

... Την ψυχή διαλέξαμε από το Ψ. Γιατί αυτή βγάζει μέσα από την ψυχή της τόσες εικόνες, τόσες μυρωδιές, τόσους ήχους, τόση ομορφιά και μας τα χαρίζει..."

 

Το βιβλίο περέχει CD με αποφθέγματα που γράφτηκαν για τη μητέρα, με ακροστιχίδα για τη λέξη μανούλα, με έμμετρο θεατρικό κ.τ.λ.

 


"Πώς γράφεται η λέξη ΜΗΤΕΡΑ;"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αγγελική Βαρελλά

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Τέτη Σώλου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μίλητος, 2004 (Σειρά: Ο μικρός μου κόσμος)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τι κρίμα που δεν μπορείς να γράψεις! Είσαι μικρή μα θα ήθελες πολύ να τα καταφέρεις. Γιατί είναι υπέροχο πράγμα να καταφέρνεις κάτι κι ας είσαι μικρή! Πώς γράφεται τελικά η λέξη ΜΗΤΕΡΑ; Μα με πολλή αγάπη. Πώς αλλιώς;

Το Μ από το μέλι
Το Η από τον ήλιο
Το Τ από το τραγούδι
Το Ε απο το ευχαριστώ
Το Ρ από το ρόδο
Το Α από την ΑΓΑΠΗ

 

Αναρτήσεις συναδέλφων στηριγμένες στο παραπάνω βιβλίο:

...Το νηπιαγωγείο μ΄αρέσει πιο πολύ

Η Μικρή Ελένη κάθεται και...λέει!

Το νέο νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι


"θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΔΩ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λιόρι Ντέμπι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το μικρό αλεπουδάκι είναι πολύ στεναχωρημένο. Φοβάται πως κανείς δεν το αγαπάει, γιατί είναι γκρινιάρικο. Η μαμά του όμως το διαβεβαιώνει πως αυτή το αγαπά. Και το αλεπουδάκι αρχίζει μια σειρά ερωτήσεων... Σε όλες του τις ερωτήσεις, η απάντηση της μαμάς είναι μια: "Εγώ θα σ΄αγαπώ ό,τι και να γίνει, όπως και να είσαι...για πάντα!".

 

Φύλλα εργασίας για το παραμύθι από την Τάνια Μάνεση


"Ζητώ μαμά ή Ζήτω η μαμά"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:  Μαρία Τζαμπούρα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ωρίων, 2007

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 

"Μπορεί η μαμά να γιορτάζει τη δεύτερη Κυριακή του Μάιου, καθημερινά όμως φωνάζει: Ντύσου γιατί θα κρυώσεις, Τελείωσες τα μαθήματά σου; Μη βλέπεις άλλο τηλεόραση, Κάνε μπάνιο, Πήγαινε να κοιμηθείς.

Όπως κάθε μαμά, τα ίδια φωνάζει και η μαμά της Ελεάννας, κι η Ελεάννα δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί. Τέτοια θέματα φέρνουν καθημερινά σύννεφα στη σχέση τους! Μέχρι που η Ελεάννα αποφασίζει να βάλει αγγελία να αναζητήσει άλλη μαμά – που δεν θα έχει τέτοιες απαιτήσεις! ΖΗΤΩ΄ ΜΑΜΑ!  Τότε όμως συνειδητοποιεί πόσο αγαπάει τη μαμά της και πως θέλει μόνο αυτή για μαμά. Κι η μαμά όμως, που τόσο την αγαπά, ήταν αποφασισμένη να απαντήσει πρώτη στην αγγελία της, αφού θέλει για πάντα να είναι η μαμά της Ελεάννας! Χιούμορ και τρυφερότητα σε μια ιστορία στην οποία κάθε παιδί και κάθε μαμά θα αναγνωρίσουν κάτι δικό τους, κάτι από τη σχέση τους, κάτι από την καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα η ιστορία βοηθά μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν για λίγο και να κατανοήσουν και την πλευρά του άλλου. Στο βιβλίο υπάρχει και μια κάρτα που μπορεί να κόψει, να συμπληρώσει και να χαρίσει το κάθε παιδί στη μαμά του, φωνάζοντας: ΖΗΤΩ Η ΜΑΜΑ!"


Η παραπάνω περιγραφή είναι από τις εκδόσεις Ωρίων


"Μια καρδιά για τη μαμά"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Melis An

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Δίπτυχο, 2010

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Καλλιφατίδη Έφη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η αρκουδίτσα Μπελ θέλει να κάνει ένα δώρο στη μαμά της. Σκοπεύει να της χαρίσει μια τεράστια καρδιά! Αλλά πώς θα την κάνει; Με κίτρινη ή με πράσινη μπογιά; Μήπως με γαλάζια; Η αρκουδίτσα Μπελ στρώνεται στη δουλειά. Όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Ευτυχώς, η μαμά έχει πάντα τη λύση... (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Λίγα λόγια από το Kidsactivities για το παραμύθι:

Η αρκουδίτσα Μπελ αποφασίζει να κάνει ένα δώρο στη μανούλα της. Η μαμά της τη βοηθάει να διαλέξει τα χρώματα που θέλει (επιλέγει τελικά το κόκκινο, γιατί θέλει να φτιάξει μια καρδιά) και τα υλικά που χρειάζεται (χαρτί και μολύβι). Αρχίζει να δημιουργεί... Δυστυχώς όμως απογοητεύεται σε κάθε της προσπάθεια... το χαρτί μουτζουρώνεται, το χρώμα απλώνεται παντού και δεν καταφέρνει να σχεδιάσει την τεράστια καρδιά που επιθυμεί... Τότε επεμβαίνει η μαμά της και τη βοηθάει. Την παρηγορεί ότι όλα είναι μια χαρά και με μια μικρή κίνηση, σε αυτό που ήδη έχει δημιουργήσει η μικρή Μπελ η καρδιά εμφανίζεται μπροστά τους!  

Ένα τρυφερό βιβλίο, με όμορφη εικονογράφηση. Και το μήνυμα, που αντιλαμβανόματε εμείς...: Η μαμά πάντα είναι εκεί να στηρίζει τις προσπάθειες του παιδιού της, να το ενθαρρύνει και να το βοηθά να καταφέρει αυτά που θέλει!

Στο βιβλίο θα δείτε ότι ουσιαστικά η καρδιά δημιουργήθηκε γιατί η μαμά της Μπελ χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο της "ζωγραφικής με συμμετρικό σχέδιο".

Μετά την επεξεργασία του βιβλίου μπορείτε και εσείς να δημιουργήσετε με την ίδια μέθοδο τις δικές σας καρδιές, για να εξηγήσετε και πρακτικά στα παιδιά τί έκανε η μαμά της Μπελ! Διπλώνετε ένα λευκό χαρτί στη μέση, σε μια από τις εσωτερικές επιφάνειες κάνετε το μισό σχέδιο (εδώ τη μισή καρδιά), το διπλώνετε και το "πατάτε" να αποτυπωθεί και στην άλλη μεριά.


"Το βιβλίο της μαμάς"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τοντ Παρ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο, 2010

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι μαμάδες σου μαθαίνουν πώς να παίζεις ποδόσφαιρο ή να ζωγραφίζεις, οδηγούν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, μαγειρεύουν ή παραγγέλνουν πίτσα, πετάνε αετούς ή αεροπλάνα... Όλες οι μαμάδες όμως σε αγαπάνε! Αυτό το βιβλίο είνα γεμάτο με όλες τις διαφορετικές μαμάδες του κόσμου! (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το βιβλίο περιέχει μια ευχετήρια καρτούλα, δώρο για τις μαμάδες. Στο εσωτερικό της γράφει "Σ' αγαπώ μαμά!" και στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζεται το εξώφυλλο του βιβλίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΔΩ


"Μανούλα, πόσο μ΄αγαπάς;"

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΕΔΩ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πολυξένη Βάκου - Σαλωνίδου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:  Πολυξένη Βάκου - Σαλωνίδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Άθως, 2010

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι ερωτήσεις, ίσως γιατί μέσα απ' αυτές μαθαίνουν τον κόσμο... Στους μεγάλους άλλοτε αρέσει να απαντούν και άλλοτε όχι γιατί δε βρίσκουν τα κατάλληλα λόγια. Στο βιβλίο αυτό προτείνονται μερικές πρωτότυπες απαντήσεις που ζωντανεύουν μέσα από εικόνες-κολάζ "πασπαλισμένες" με αγάπη, τρυφερότητα και ευαισθησία...Σχολιάστε μέσω Facebook ή αφήστε το μήνυμά σας στον καμβά!